LeoChin@FB 發表於 2023-10-8 20:57

iversonhui 發表於 2023-10-8 20:38
我上左右三邊係距離兩吋,但嗰底係距離一吋多少少,因為貼上d就撞個散熱位。 ...

九千衣一定夠長嘅,上、左、右都推盡去邊位仲好呀

fb1653978701 發表於 2023-10-8 22:15

iversonhui 發表於 2023-10-8 20:28
你試下夜晚關晒燈,只着電視同手機做多次cal,另外有時係16:9上下黑邊,有啲情景未必真係出到個隻色,一 ...

乜可以做cal架咩{:6_141:} 點樣做架

terry0087 發表於 2023-10-8 22:29

iversonhui 發表於 2023-10-8 20:28
你試下夜晚關晒燈,只着電視同手機做多次cal,另外有時係16:9上下黑邊,有啲情景未必真係出到個隻色,一 ...

好,我再試試,謝謝

iversonhui 發表於 2023-10-9 10:19

fb1653978701 發表於 2023-10-8 22:15
乜可以做cal架咩 點樣做架

我既意思係用app, 再cal到次,你㩒右上角可以再重新cal一次四角光度位置,調整六角點位置ma

LeoChin@FB 發表於 2023-10-9 11:27

iversonhui 發表於 2023-10-9 10:19
我既意思係用app, 再cal到次,你㩒右上角可以再重新cal一次四角光度位置,調整六角點位置ma ...

呢兩項調校,都可以喺手機鴨屎做到?

iversonhui 發表於 2023-10-9 12:07

LeoChin@FB 發表於 2023-10-9 11:27
呢兩項調校,都可以喺手機鴨屎做到?

Yes, 你follow manual instruction, 用手機download app先做cal, 如果你之後睇movie覺得唔滿意,可以係app入面再cal多次。cal到你滿意為止

iversonhui 發表於 2023-10-9 12:16

issachar 發表於 2023-10-8 00:08
你用 3D 定 4D? 我記得 3D 係好過 4D

同埋個 calibration 做得唔好都有影響, 睇返官方條片講左 d 點應 ...

我尋晚試左3D又試過4D,有啲戲3D比較好,有啲就4D比較好。今次我按照嗰官片做cal, 之前冇。
係,個cam 高低同角度都會影響出黎效果,特別係牆身上下出色問題,試過一次cal, 上面出到色,下面有色但比較暗。另一次就相反。

LeoChin@FB 發表於 2023-10-10 22:49

iversonhui 發表於 2023-10-8 20:38
我上左右三邊係距離兩吋,但嗰底係距離一吋多少少,因為貼上d就撞個散熱位。 ...

哈,啱啱好、離邊二吋

nippon 發表於 2023-10-11 08:09

issachar 發表於 2023-10-8 00:23
唔關事, 我 set 落 A1 度, 佢後面係玻璃, 絕對乾淨, 可能係隻膠唔適合黐玻璃啦

不過我買咁多 Nanoleaf...

用blue tap 會唔會好d呢?

LeoChin@FB 發表於 2023-10-11 09:39

nippon 發表於 2023-10-11 08:09
用blue tap 會唔會好d呢?

用嚟初步定位時用就得,唔夠黐力咖
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27
查看完整版本: Nanoleaf 4D 「無損式不佔HDMI」沉浸式"4D"效果智能燈!唔使$1,...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。