導演 發表於 2010-4-11 13:49

大家枝 Canon Flash 580II 有無間中唔閃?

尋晚屋企有人探訪, 當然要影下相啦... 550d + 580II, 點知支燈成日唔閃, 跟住我搖支燈同個 hot shoe 位 mount 得實唔實(580II 正常mount 上相機後是無虛位的), 一 check 之下發覺有虛位, 之後自己拆開佢 check check, 真係發現原來有四口 screw 鬆哂, 上緊後便一切回復正常.
今早再拆一次影左幾張相分享下, 大家可自行 check check, keep 住自己 d 器材 perfect condition 至幫到自己發揮.

解說:
先把閃光燈底部四口螺絲拆下(見圖一紅圈), 之後已可以起出底部, 但切記不要太心急, 因為有一組電線仍然 plug 住燈身, 可用鉗仔把它拔起(見圖二), 記住電線顏色與方向, 戲玉就是圖三紅圈的四口螺絲, 睇清楚d (圖四), 收緊後即時 fit 哂無虛位.
後加兩張是看看 580II 的防水功夫算做得幾足, 尤其圖R2(呢 part 唔使拆, 只係拆開影張相俾大家睇睇), 去到咁入的地方仍然見到條奶白色防水邊, 做功認真. 睇到呢度大家可能會問點解我有多一個 580II 底件.... 因為當年新燈用不到一個月就在外地跌爛左, 好在有買旅保, 維修有得 claim 翻.

ckman0302 發表於 2010-4-11 19:55

支580II 未試過,反而支副廠同你一樣試過咁!

wil-wil 發表於 2010-4-11 22:57

呢個分享好正,{:6_195:}多謝導演兄!如果仲有什麼玩機心得、小秘技,記住多多指點我呢新手!

導演 發表於 2010-4-11 23:16

回復 3# wil-wil

過掌了, 有機會的

Raphael 發表於 2010-4-12 15:36

淨睇 topic, 以為 580 II 居然會回電唔夠快 {:6_136:}

Type-R 發表於 2010-4-12 21:31

多謝導演兄. 不過我果支唔係唔閃, 而係間中不停係咁閃, 有無師兄支閃有咁既問題呢!!!
頁: [1]
查看完整版本: 大家枝 Canon Flash 580II 有無間中唔閃?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。