gamma 發表於 2023-6-24 07:34

luckyperson 發表於 2023-6-23 15:25
古龍說:人只有兩種:死人及活人。
我說HDR年代:顯視器只有兩種:high-nit (超過700 nit, 100% window=ful ...

8k panel for the same nit (compared to 4k) 用多好多電

MelinaSin 發表於 2023-6-24 13:01

rach 發表於 2023-6-23 02:07
如果依家換8k, 我會買QN800B, 兩皮都唔駛堅抵😉

兩萬有8k!? 無想到唔貴!! samsung 8k 電視穩陣!?

MelinaSin 發表於 2023-6-24 13:04

jamesbond 發表於 2023-6-23 09:25
8K用55或65寸同4K唔會有分別,想睇到分別起碼80寸以上

我都覺,係15/16電視都用幾年,買得新電視怕買舊制式過兩年out

MelinaSin 發表於 2023-6-24 13:09

Ed.YEUNG 發表於 2023-6-24 00:12
一般嘅電視,一日開16個鐘操作,可以頂得一般三年保固期已經係極限啦!

我好彩部sony 電視08入手到現在還正常,不過裝修就唸位換部新,部舊sony都唸緊書房用,唔好嘥

MelinaSin 發表於 2023-6-24 13:11

MingSir 發表於 2023-6-24 01:14
喺香港,都無真正嘅8K source,budget 許可,買定無壞,但相信嚟緊幾年都未必能普及,所以, really not a...

其實都知無source,所以15/16中

avsuperman 發表於 2023-6-24 13:29

MelinaSin 發表於 2023-6-24 13:11
其實都知無source,所以15/16中

Youtube睇下風景,都有8K玩下,另外好似以前d碟機,玩升頻,睇完未必返轉頭睇4K,睇電視广播明顯銳利,如果55吋就唔洗買8K,越大画面越見真章,用家感受

LeoChin@FB 發表於 2023-6-24 13:32

MelinaSin 發表於 2023-6-24 13:09
我好彩部sony 電視08入手到現在還正常,不過裝修就唸位換部新,部舊sony都唸緊書房用,唔好嘥 ...

如果尺寸啱嘅,用到佢上路先囉

rach 發表於 2023-6-24 14:03

MelinaSin 發表於 2023-6-24 13:01
兩萬有8k!? 無想到唔貴!! samsung 8k 電視穩陣!?

個個牌子都有風險, 我部P記都壞過, 最重要有保養, 同埋買前落舖睇是否啱自己口味😉

245141525 發表於 2023-6-25 14:22

我自己覺得,又未必要下下攻頂。
8K訊源未普及,如果細尺寸又意義不大。
就當你真係玩到三、五、七年,到時嘅8K都唔會係今日嘅8K
我覺得都係4K穩陣。

Hugo Fok 發表於 2023-6-25 17:17

主要都係睇返你自己咩用途多,我覺得現階段埋 4K 相對性價比較高... 8K 選擇雖多過之前,但係每年新機技術同舊機面板技術變化都大,若非追新款的話都可以用住 4K 先... 待 8K 訊源再多 D 先轉馬
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 弱弱一問~4k/8k問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。