lemonstar 發表於 2010-4-16 07:59

有個同閃光燈傻瓜問題,
用500D, 平時將mode 調去M, 之後影玩具,係書台黃燈下,
唔知為什麼, 唔開閃燈,就黑色 ...
Zack_A 發表於 2010-4-14 11:35 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我估計係個EV值一係太高一係太低了

Zack_A 發表於 2010-4-16 08:55

回復 10# pam_jack

YES,
我指開返閃光燈

pam_jack 發表於 2010-4-16 11:07

回復pam_jack

YES,
我指開返閃光燈
Zack_A 發表於 16-4-2010 08:55 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Hmmm....我估可能係咁...

首先...唔知你知唔知...香港嘅交流電係 50-60Hz...即係一分鐘閃 50-60 次...假如你快門快過 1/60s...咁你好大機會捕捉到電流轉向嗰吓...燈會一熄一著...
因為你講你用 Manual...咁我假設你光圈快門都冇轉...咁你快門速度一定高過 1/60s...我估 1/100s - 1/160s 呢個 range 啦...
咁所以你影幾張時...會咁啱捕捉到黑晒嗰吓...至於白晒...即係話你個設定應該係 over 咗...你 view finder 裡頭睇嘅測光錶應該係偏右好多...你應該減 ISO 去減曝光...
至於用返閃光燈又冇事...其實可能咁啱係你捕捉到燈黑晒嗰吓...而閃光燈又補返光...咁你以為曝光正確...其實理論上應該係 over 得更利害至真...

我都想知我有冇推測錯...如果你仲記得設定...你再試吓...不過今次你用連拍...有閃燈同冇閃燈每樣都連拍 3 張...睇吓個分別...再上嚟 report...{:1_249:}

有錯請更正...最緊要唔好打面 {:1_263:}

Zack_A 發表於 2010-4-16 11:54

聽你一講,立即試,
發現係同快門有關.....
之後不停試係同光圈,原來關係唔大,

不過要係1/60 以下先叫影到清,同夠光,快門(閃光燈都係無開)
太大,就變黑,
lemonstar 話EV值呢,我都有留意這項,
不停試,不同setting, ,同係一個位,EV無變,不過相片光度則變...{:6_191:}

因為果setting 亂左,唔記得左,
所以上面果番說明我都唔可以話自己正確{:6_184:}

pam_jack 發表於 2010-4-16 12:24

首先...Manual 係冇得 set ev 值...view finder 裡望到的尺是代表測光 over 定 under...
唔同話你响 A mode 裡頭睇嘅同一把尺...呢道代表你嘅 ev 值!
你要搞清楚呢樣先...唔係你好亂架...

1/60 以下先叫影到清,同夠光, <-- 當然啦...曝光不足嘛...咪要減快門去增加曝光
快門(閃光燈都係無開) 太大,就變黑,<-- 你再校快快門...更曝光不足...自然更暗啦

正如我之前講...over 1/60s...就會時暗時光...如果係黃光管...仲會間中見到一行黃色光添...而 under 1/60s 就會平均 d 架啦...

小瑟 發表於 2010-4-16 12:30

咁似我之前篇文章既
導演 發表於 2010-4-9 23:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
你果張 SAMPLE既光明顯好過上面三張啦~~~{:1_262:}

導演 發表於 2010-4-16 13:44

你果張 SAMPLE既光明顯好過上面三張啦~~~
小瑟 發表於 2010-4-16 12:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

各花入各眼 jeXD

Zack_A 發表於 2010-4-17 07:41

回復 15# pam_jack

我意思係,即是不同setting ,而EV不變,
但相片光暗變

不過都thx 你的指教
頁: 1 [2]
查看完整版本: 【新手入門】善用相機內建閃燈 (轉載)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。