samsontatsuya 發表於 2023-3-4 21:47

B&W 的中置決擇!

其實想要換中置有好一段時間,主要原因係半年前換咗B&W 705 S3做前置。相處咗半年,覺得可以安心長久下去了。所以就諗住換隻匹配到前置嘅中置喇叭,但係唔知HTM71會唔會太大,但係換HYM72又好似太過普通,冇乜 upgrade 嘅感覺⋯⋯

屋企8尺x8尺聆聽區,整個廳150尺空間。
想大家比下意見

funny1 發表於 2023-3-4 22:14

中置睇戲好重要,budget許可一定htm71,置頂高音亦都跟你對signature 匹配{:6_143:}

amb86 發表於 2023-3-4 22:58

WMTW 設計比WTW or MTM 設計好。

samsontatsuya 發表於 2023-3-4 23:03

amb86 發表於 2023-3-4 22:58
WMTW 設計比WTW or MTM 設計好。

你講緊咩?

samsontatsuya 發表於 2023-3-4 23:03

funny1 發表於 2023-3-4 22:14
中置睇戲好重要,budget許可一定htm71,置頂高音亦都跟你對signature 匹配

我係705 S3 唔係 signature

Yoshiki2008 發表於 2023-3-4 23:56

其實你自己都有答案,一定係HTM71👍🏼

samsontatsuya 發表於 2023-3-5 00:25

Yoshiki2008 發表於 2023-3-4 23:56
其實你自己都有答案,一定係HTM71👍🏼

我係覺得HTM71好好多,但係有機會音象太大,搶過咗前置嘅聲音,而且我屋企空間細,的確HTM72已經夠聲,而且比較平衡。

amb86 發表於 2023-3-5 00:25

你講緊咩?

https://youtu.be/Vh4_3EefmJ8

samsontatsuya 發表於 2023-3-5 08:26

amb86 發表於 2023-3-5 00:25
https://youtu.be/Vh4_3EefmJ8

謝謝師兄

qoakzm 發表於 2023-3-5 10:02

小弟都想借機會一問, 早排買咗對805 D4, 而家心痕想換過隻中置(而家用緊Klipsch RC-52 II), 睇諗緊唔知HTM82 D4定係HTM71 S3會比較夾對前置805(因始終不是座地, 低音較差), 希望師兄們可以比下意見.
頁: [1] 2
查看完整版本: B&W 的中置決擇!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。