LeoChin@FB 發表於 2023-2-15 19:35

咁可能幫 閣下维修嘅技師、裝反咗喇叭嘅接頭呢

masato 發表於 2023-2-15 20:16

LeoChin@FB 發表於 2023-2-15 19:35
咁可能幫 閣下维修嘅技師、裝反咗喇叭嘅接頭呢

唔該師兄{:1_326:}

LeoChin@FB 發表於 2023-2-15 20:19

masato 發表於 2023-2-15 20:16
唔該師兄

唔咩該吖,陰謀論嚟啫!
閣下用開嘅插法係啱嘅,咁拆咁裝,(你)冇乜可能錯喇!
🤝

masato 發表於 2023-2-15 20:23

LeoChin@FB 發表於 2023-2-15 20:19
唔咩該吖,陰謀論嚟啫!
閣下用開嘅插法係啱嘅,咁拆咁裝,(你)冇乜可能錯喇!
🤝 ...

頭先再試多次中置線接前置反相,即係中置喇叭裏面調轉左。

lungaska 發表於 2023-2-15 21:19

masato 發表於 2023-2-15 18:55
一向用開(黑色負白色正)蕉插法,最後從amp中置喇叭線正負調轉插又正常聲 ...

其實未必真係喇叭裏面俾師傅整反咗,我試過之前Cal三次機,頭兩次都話我反咗,第三次就有正常返,如果你聽佢嘅時候覺得啲聲好似凹咗落去咁證明咗就係反左

MDLP 發表於 2023-2-15 21:51

搵粒電芯試下駁直流
是否推出或者推入同其他喇叭一樣

masato 發表於 2023-2-15 23:01

MDLP 發表於 2023-2-15 21:51
搵粒電芯試下駁直流
是否推出或者推入同其他喇叭一樣

剩駁低音單元右邊低凸(右邊新零件),左邊無反應{:12_770:}

masato 發表於 2023-2-15 23:03

lungaska 發表於 2023-2-15 21:19
其實未必真係喇叭裏面俾師傅整反咗,我試過之前Cal三次機,頭兩次都話我反咗,第三次就有正常返,如果你聽 ...

半日Cal到暈暈哋{:1_331:}

MDLP 發表於 2023-2-16 02:54

masato 發表於 2023-2-15 23:01
剩駁低音單元右邊低凸(右邊新零件),左邊無反應

我唔係好熟kef
不過正常應該兩隻係同步反應
除非你有一隻係被動低音
再搞清楚正負試埋左右
如果又喺kef應該都係同一方向凹或者凸
如果相反方向
再加上另一隻中置低音冇反應
我覺得你唔好嘥時間我返去整個

lnchu 發表於 2023-2-16 10:46

可能主因是你的中置其中一隻是kef 叫ABR的無源單元.它是會產生與主單元180 度的氣流.可參考這討論.
https://forums.whathifi.com/threads/kef-q-series-how-does-the-abr-work.54633/
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請問中置喇叭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。