gs400 發表於 2023-1-31 15:25

電視畫質/音質測試

小弟買咗部新OLED電視,想問點樣去測試吓部新機,感謝!{:1_332:}

gamma 發表於 2023-1-31 16:47

你目的係咩先? check吓部機係咪運作正常?

gs400 發表於 2023-1-31 17:11

gamma 發表於 2023-1-31 16:47
你目的係咩先? check吓部機係咪運作正常?

係呀,有冇死點光點之類。
因為太耐無換機唔知用咩試,想問宜家有冇話幾多點死點就唔換之類。

gamma 發表於 2023-1-31 18:39

因為太耐無換機唔知用咩試,想問宜家有冇話幾多點死點就唔換之類。 ...

應該都係中間有先會換,不過其實而家好少會發生,要check可以網上download紅藍綠黑白色 jpg 用TV 內置 Mediaplayer 試就得,如果你tv 係Woled (LG panel), 咁你應該試吓 5% grey jpg 睇吓vertical banding 嚴唔嚴重 (see link below),其餘就試吓Wi-Fi/lan port有冇問題,最好就狂煲三四日睇吓有冇其他問題出現

https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/gray-uniformity-dirty-screen-effect-dse

LeoChin@FB 發表於 2023-1-31 18:43

因為太耐無換機唔知用咩試,想問宜家有冇話幾多點死點就唔換之類。 ...

撫摸員冇試俾你睇咩!?

lulled 發表於 2023-1-31 19:26

LeoChin@FB 發表於 2023-1-31 18:43
撫摸員冇試俾你睇咩!?

一般唔會幫你check , 只會開機 , 幫你追電視台 , 冇問題簽名走人 , 你有要求先至會做

LeoChin@FB 發表於 2023-1-31 19:31

一般唔會幫你check , 只會開機 , 幫你追電視台 , 冇問題簽名走人 , 你有要求先至會做 ...

我嗰個、夜晚八點、仲全套服務喎

lulled 發表於 2023-1-31 19:50

LeoChin@FB 發表於 2023-1-31 19:31
我嗰個、夜晚八點、仲全套服務喎

你嗰個算係有責任感 , 其實社會要進步 , 真係要多啲呢啲人

LeoChin@FB 發表於 2023-1-31 20:19

lulled 發表於 2023-1-31 19:50
你嗰個算係有責任感 , 其實社會要進步 , 真係要多啲呢啲人

最好笑就係佢未裝過X95K, 要我協力,上咗電視櫃之後,佢搵YouTube搵片幫我試光、死點,而之前、生活嘅店小二教我三、四日唔好熄機、試哂啲port位,買呢部機,算幾順心喇

gamma 發表於 2023-1-31 20:23

一般唔會幫你check , 只會開機 , 幫你追電視台 , 冇問題簽名走人 , 你有要求先至會做 ...

我買9000E我問, 師傅幫我check, 反而今次買A九五K, 裝完, 簽名, 拍下屁股就走人
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 電視畫質/音質測試

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。