calbee1128 發表於 2022-12-19 23:18

加個subwoofer

小弟完部都係入門架生, Cambridge audio evo 150 ,Focal Chora 816 ,Teac tn-4d 黑膠盤
小弟其實都暫時都滿意對喇叭喺中高音嘅表現,係低音嘅量感真係唔係好夠,所以試吓加現有嘅earthquake ff12 去試吓。不過就覺得怪怪咁。師兄們有咩意見可以俾俾小弟等可以調教好啲

MDLP 發表於 2022-12-20 04:24

#在這裡快速回覆#F呢個級數同你對主喇叭比低好多班喎 Set得點啱都無料到 只係覺得佢淨係識得喺度震同埋嘥電

cheungliu 發表於 2022-12-20 04:53

我用evo150 配evo4.2
用svs sb1000 pro 後低音收貨
而且平過你個牌子

svs 點買,forum post 有講

粉果人 發表於 2022-12-20 08:08

玩兩聲道超低音,可以買隻REL,呢個品牌你隨便上網搵都大把評測,玩超低音不外乎set分頻點 相位 擺位,個個人環境唔同要自己試,無一個絕對準則

chris20202 發表於 2022-12-20 19:20

cheungliu 發表於 2022-12-20 04:53
我用evo150 配evo4.2
用svs sb1000 pro 後低音收貨
而且平過你個牌子

我在朋友家聽過evo4.1 都好重bass
師兄evo 4.2應該幾爆
仲加subwoofer, 勁呀{:1_326:}

cheungliu 發表於 2022-12-20 23:29

chris20202 發表於 2022-12-20 19:20
我在朋友家聽過evo4.1 都好重bass
師兄evo 4.2應該幾爆
仲加subwoofer, 勁呀

聽鬼太鼓時evo 4.2 都夠bass
但加左subwoofer 就完全唔同講法

art911 發表於 2022-12-21 11:07

好奇一问:
两声道HiFi音响,加了subwoofer后,对音场和结像会有影响吗?还是消除了?还是一开始就没有音场和结像昵?

Calebc34 發表於 2022-12-21 22:14

粉果人 發表於 2022-12-20 08:08
玩兩聲道超低音,可以買隻REL,呢個品牌你隨便上網搵都大把評測,玩超低音不外乎set分頻點 相位 擺位,個個 ...

做緊優惠喎

路西華 發表於 2022-12-22 01:46

2聲道加超低音,要玩得好有唔少難度。把握唔好,好易得不償失。如果100 至 150尺環境,座地816應該有足夠低音(每個人對低音要求唔同,有人怕座地太多,喜歡用書架),可能係EVO150未夠推力推816。

Silverman 發表於 2022-12-23 13:39

I tired to use Focal JMLab 816S and Elac 403 with Earthquake 12" with many setting.Very difficult to get good result.I guess Earthquake is more for movie.
Any ching try REL successfully for 2 channel?
頁: [1] 2
查看完整版本: 加個subwoofer

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。