justylam 發表於 2022-12-1 19:58

LeoChin@FB 發表於 2022-12-1 17:12
樓主,你用緊跟機嘅 HDMI 線?

跟 Denon 盒的 HDMI 線 和 自己的 4K HDMI 線

justylam 發表於 2022-12-1 20:03

Ryan_1608 發表於 2022-12-1 17:07
Android Box 個CEC 撞左soundbar,你要小米盒熄左CEC/買粒CEC阻斷器應該就ok

或者你反正有eARC,將小米盒 ...

一開始是沒有 接小米盒落 Soundbar HDMI input 無聲, 就係要接了 小米盒開著 LGTV 節目聲效就可以 Soundbar出到。

justylam 發表於 2022-12-1 20:05

kasunlam@G 發表於 2022-11-30 13:00
有冇試過第二條線,有冇插錯位

跟 Denon 盒的 HDMI 線 和 自己的 4K HDMI 線 都試了

LeoChin@FB 發表於 2022-12-1 20:22

justylam 發表於 2022-12-1 20:05
跟 Denon 盒的 HDMI 線 和 自己的 4K HDMI 線 都試了

齋駁電視(ARC)>HDMI>DHT-S217(eARC)都冇聲?
試吓齋駁 optic fibre, 其他乜線都唔駁吖

justylam 發表於 2022-12-1 22:24

LeoChin@FB 發表於 2022-12-1 20:22
齋駁電視(ARC)>HDMI>DHT-S217(eARC)都冇聲?
試吓齋駁 optic fibre, 其他乜線都唔駁吖 ...

現在就已經係剩用光纖 TV 去 DHT-S217, 一開電視就叫醒 soundbar 出聲, 不過光纖好似出唔到 Dodly Atmos

LeoChin@FB 發表於 2022-12-1 22:47

justylam 發表於 2022-12-1 22:24
現在就已經係剩用光纖 TV 去 DHT-S217, 一開電視就叫醒 soundbar 出聲, 不過光纖好似出唔到 Dodly Atmos ...

唔係好似,係絕對出唔到鴨屎
理論上,而家你電視遙控、係控制唔到聲棍,掉轉亦然

Ryan_1608 發表於 2022-12-1 23:06

justylam 發表於 2022-12-1 20:03
一開始是沒有 接小米盒落 Soundbar HDMI input 無聲, 就係要接了 小米盒開著 LGTV 節目聲效就可以 Soundb ...

你鬆晒所有HDMI連接既device,唔只熄機,要鬆晒。

只用HDMI線ARC連接電視同soundbar,出唔出到聲?

justylam 發表於 2022-12-1 23:58

LeoChin@FB 發表於 2022-12-1 22:47
唔係好似,係絕對出唔到鴨屎
理論上,而家你電視遙控、係控制唔到聲棍,掉轉亦然 ...

是, 光纖只可踢著 DHT-S217, TV remote 大細聲做唔到

justylam 發表於 2022-12-2 00:00

Ryan_1608 發表於 2022-12-1 23:06
你鬆晒所有HDMI連接既device,唔只熄機,要鬆晒。

只用HDMI線ARC連接電視同soundbar,出唔出到聲? ...

之前試過, 店舖sale都叫我 reset 部TV, 等5分鐘駁住Soundbar 開機等 HDMI CEC 重新認

justylam 發表於 2022-12-2 20:25

多謝C兄們指點, 終於有時間搞掂了, 跟Denon建議做法, 把電視和 Soundbar關機和將電源線拔起, 等3-4分鐘再插上, 再將電視所有input除下, 只在 TV HDMI2 (ARC) 接上 DHT-S217, 開機就有番TV聲由 Soundbar 出, TV remote 也 control 到 Soundbar 大細聲 ... ^_^
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Denon DHT-S217 eARC 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。