gamma 發表於 2022-11-6 17:20

NM0101 發表於 2022-11-5 23:56
用50Hz睇戲又唔係話唔好, 睇自己要求啦~始終差價唔算大

有些人覺得24 fps先夠電影感

gamma 發表於 2022-11-6 17:40

AEinstein@G 發表於 2022-11-5 14:55
可唔可以分享一下畫質如何?
部sony9000f 49吋用了4年都未壞,但又想換機。
都係心儀LED 多過oled, sony...

有冇地方擺呢兩部喺隔離可以做A B比較? 睇你平時睇開嘅contents, 信自己對眼.

specs wise, compare static contrast, max brightness, local dimming zones

AEinstein@G 發表於 2022-11-6 19:35

gamma 發表於 2022-11-6 17:40
有冇地方擺呢兩部喺隔離可以做A B比較? 睇你平時睇開嘅contents, 信自己對眼.

specs wise, compare stat ...

見好少人review qn700b.
連max nits 都唔知幾多。
我都想看qn700b 和 qn90b side by side 比較。

我都見過qn900b好正。但驚qn700b差距大。

nippon 發表於 2022-11-6 20:00

AEinstein@G 發表於 2022-11-6 19:35
我都想看qn700b 和 qn90b side by side 比較。

個人意見,如有猶疑,覺得qn700b未必好,就唔建議買,換器材本想升級及開心。未買已經擔心,似乎未必是理想決定。

gamma 發表於 2022-11-6 20:31

如果有舖頭有擺700b demo,可唔可以抄一啲視頻落usb手指帶去試? 至少你可以憑記憶看看有什麼分別

gamma 發表於 2022-11-6 21:58

先利申:對三星tv不熟.

網上一般見到對QN90b嘅評價都好好, 小弟愚見, 除非你一定係非8K不可, otherwise Better the model u know {:1_253:}

avsuperman 發表於 2022-11-6 22:33

如果同一呎吋,買旗艦4k好過入門8K,當你睇慣4K高画質,到時就會換旗艦8K,旗艦8K可以令4k画面升级,係肉眼睇到的分別,由55吋Q95T到75吋Q900A的分享心得,建議先玩4K旗艦

usopp 發表於 2022-11-7 09:45

正因為要出24p所以要比24除得盡先好,如果唔係會有judder,所以50同100都唔係好選擇

tony019002 發表於 2022-11-7 10:11

我就係這些人{:6_122:}

gamma 發表於 2022-11-7 12:28

usopp 發表於 2022-11-7 09:45
正因為要出24p所以要比24除得盡先好,如果唔係會有judder,所以50同100都唔係好選擇 ...

其他牌子用120 Hz (24x5), 真唔明點解三星會選擇100不過assume佢processor識得自動調節24x4=96hz
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 買8K 定係 4k 好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。