chowchow115 發表於 2022-10-9 19:53

請教一下Chromecast 問題

各師兄想請教一下,
小弟用緊6700, 係chromecast 看Netflix 係出到Dolby vision 及M 係顯示到Dolby Atmos
但唔知點解係Disney+ 就只出到Dolby vision但部M 顯示唔到出Dolby Atmos, 只有Dolby surround 可選。
戲的頁面係顯示到Dolby vision 及 Dolby Atmos 的
請問各師兄,小弟會唔會有機會係我部M 到set 錯野定有其它方法可較番出來
唔該曬咁多位師兄。謝謝

AskaLung@FB 發表於 2022-10-10 07:18

個遙控掣撳多一嘢應該就會出到ATMOS ,可以試一試先

EPang 發表於 2022-10-10 07:32

我都有同一現象,之前是出到atoms的,但近日 Disney+ 就出唔到了!{:1_331:}

AskaLung@FB 發表於 2022-10-10 07:41

我都有同一現象,之前是出到atoms的,但近日 Disney+ 就出唔到了!

出門口嗰我試過開Disney+出到ATMOS
用Apple tv 4k

chowchow115 發表於 2022-10-10 08:34

AskaLung@FB 發表於 2022-10-10 07:18
個遙控掣撳多一嘢應該就會出到ATMOS ,可以試一試先

謝謝師兄,試過了,係唔得的。謝謝

chowchow115 發表於 2022-10-10 08:35

我都有同一現象,之前是出到atoms的,但近日 Disney+ 就出唔到了!

唔知係唔係chromecast 問題呢?我係怕我自己set 錯野😅

chowchow115 發表於 2022-10-10 08:36

AskaLung@FB 發表於 2022-10-10 07:41
出門口嗰我試過開Disney+出到ATMOS
用Apple tv 4k

唔該曬師兄

AskaLung@FB 發表於 2022-10-10 09:29

你睇吓你個setting裏面係咪行緊4K 60p

chowchow115 發表於 2022-10-10 10:53

AskaLung@FB 發表於 2022-10-10 09:29
你睇吓你個setting裏面係咪行緊4K 60p

師兄看過了,應是的⋯行緊4K60

AskaLung@FB 發表於 2022-10-10 11:03

chowchow115 發表於 2022-10-10 10:53
師兄看過了,應是的⋯行緊4K60

Chomecast 應該唔係行pcm ,佢係行dd+喎
你睇吓你個聲音進階設定,有行係支援另外一行有個不支援,不支援嗰度除咗AAC之外,其他手動開咗佢
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 請教一下Chromecast 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。