iceiceice 發表於 2022-10-9 15:00

fat6 發表於 2022-10-9 08:51
其實唔使顧慮太多,唔計歐洲牌子都係買Yamaha,天龍, 我會揀天龍4系以上, 因為天龍多人玩setup有問題都 ...

收到!謝謝師兄

luckyperson 發表於 2022-10-9 16:11

我N年前買了先鋒LX85(有7.1 Analogue inputs),現在還完好(接我 Oppo 205 5.1輸出)。但因它沒有 Dolby Atmos 及 DV,我數年前用大約12,000港元買了 Yamaha 3070。Yamaha最近音頻輸出有問題,代理師傅估計維修大約4千多元。我決定不維修,用 11,000 港元買了比3070各方面差不多都優勝的天龍4700(可玩 Auro-matic) 。

如果現時換機,我會選買天龍3800。我玩7.1.4,用 front pre-out 去我的2-channel power amp。

天龍4700不能同時 hdmi dual out 去 兩部 DV displays (可用Main1或2+zone2代替)。它也不能全部 hdmi 輸入 set standby bypass (只能選一輸入)。Yamaha 3070 兩樣皆能。當然Yamaha 也有很多DSP聲場(我少用)及 Dolby Surround+Neural X up mixers (我常用)。天龍4700的HDR+及Auro3D對我有用,它的8K輸入輸出對我暫時沒用。

iceiceice 發表於 2022-10-9 16:44

luckyperson 發表於 2022-10-9 16:11
我N年前買了先鋒LX85(有7.1 Analogue inputs),現在還完好(接我 Oppo 5.1輸出)。但因它沒有 Dolby Atmos...

謝謝師兄詳細的保貴意見

iceiceice 發表於 2022-10-9 16:46

題外話,有冇師兄買水的AV amp

kingching0053 發表於 2022-10-9 17:09

前級都可買水,有M后級千萬唔好買聲軟綿綿的

kingching0053 發表於 2022-10-9 17:42

英水都好啱電壓,要英磅跌到8都有得唸

wingleong 發表於 2022-10-9 17:58

近排維修過馬仔 感覺唔太好 你預要追到佢足 我等左成4個月 由話整好測試緊再追問佢又變等零件 到認真要求佢跟進唔鬧佢佢都唔真係落力整俾你 對佢維修部冇咩好感

iceiceice 發表於 2022-10-10 07:25

kingching0053 發表於 2022-10-9 17:09
前級都可買水,有M后級千萬唔好買聲軟綿綿的

我又長知識了,謝謝師兄

iceiceice 發表於 2022-10-10 07:28

kingching0053 發表於 2022-10-9 17:42
英水都好啱電壓,要英磅跌到8都有得唸

我重傻了上日本呀媽信睇差中賴嘢,但見yamaha都好少貨,只有舊貨,不過可能我自已唔太懂點找。

nippon 發表於 2022-10-10 07:31

李好野@76 發表於 2022-10-9 00:46
Yamaha update 完都出哂事

咩型號?
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 天龍及馬蘭士擴音機保養

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。