rbaggio74 發表於 2022-9-27 17:14

新手 eARC 接駁求教

過兩日接收 LG C2 電視,現正煩腦點接 eARC,因為重未用過,真的希望大家可以詳細指點!

器材:

電視:LG C2 OLED TV

AV-Amp:天龍 X8500

輸出器材:

1) PS5

2) Zidoo X20

3) TVB anywhere box

4) SONY BD

問題如下:

有四部機要接電視,咁部 C2 又只有4組輸入,咁咪無位接 AV-amp?

咁又如果,只用 ( 1,2,4 ) 直入 TV,一組接 AV-amp,咁個 TVB 就入 AV-amp 再出 電視?

請問係咪咁樣的?

麻煩大家!

謝謝!

BOS 發表於 2022-9-27 18:30

PM 左你

getjoe 發表於 2022-9-27 20:47

你 2和3 有機會撞個earc
PS5 直接駁電視
其它野入amp

rbaggio74 發表於 2022-9-28 06:57

PS5 直接駁電視
其它野入amp

收到,唔該師兄!

WaiHimWu@FB 發表於 2022-9-28 15:10

PS5 直接駁電視
其它野入amp

點解Ps5直接駁電視既?

getjoe 發表於 2022-9-28 16:47

WaiHimWu@FB 發表於 2022-9-28 15:10
點解Ps5直接駁電視既?

行120Hz打機 唔係直接好啲咩☺️
老實我就唔會用PS5睇碟睇流串😅

我都係用C2 LX-800 ps5 cx5200 xbox 就插晒4組hdmi
其它mytvb zidoo apple tv 就插avamp
串流就用xbox睇 arc回聲落5200 唔覺有問題
PS5都係arc回聲落5200出

直接駁C2仲有專for打機的模式

rbaggio74 發表於 2022-9-29 07:35

getjoe 發表於 2022-9-28 16:47
行120Hz打機 唔係直接好啲咩☺️
老實我就唔會用PS5睇碟睇流串😅

遇到『同行』師兄太好了!

我尋日就係咁玩,PS5 同 Zidoo 直入 C2,再由 C2 eARC 入 天龍 x8500。

暫時都識玩同有聲出。

但就遇到用 Zidoo 睇戲,其中一啲 source,假如 Jurassic Park ,顯示『聲效不支援』,套戲無聲出???

試其他的 Dolby Turs HD 7.1 的戲,又有聲出,真不知何解?

會係因為由 Zidoo 接 C2 的 HDMI 線『唔夠班』?

又或者係由 C2 去 X8500 的 HDMI 線,有『方向性』的問題???

getjoe 發表於 2022-9-29 10:08

rbaggio74 發表於 2022-9-29 07:35
遇到『同行』師兄太好了!

我尋日就係咁玩,PS5 同 Zidoo 直入 C2,再由 C2 eARC 入 天龍 x8500。

我舊時都用過x20 記得有影音分家 你不如試下影音分開出 唔好用arc 畫面直接駁c2 聲音交返俾8500解
hdmi線 好多都有分方向 你睇睇
平平地線可以淘寶

rbaggio74 發表於 2022-9-29 11:25

getjoe 發表於 2022-9-29 10:08
我舊時都用過x20 記得有影音分家 你不如試下影音分開出 唔好用arc 畫面直接駁c2 聲音交返俾8500解
hdmi ...

Good idea{:1_326:}
頁: [1]
查看完整版本: 新手 eARC 接駁求教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。