LudoLok@FB 發表於 2022-9-21 20:26

電視唔支援Dolby atmos Sound Bar有 係咪可以用EARC 解救 求各師兄指教

電視係Lg QNED81
Sound bar係 LG SN10Y
想請問下電視唔支援Dolby atmos 但sound bar有 係咪可以有方法出到Dolby atmos聲
求各師兄大大指教下小弟
🙏🏻🙏🏻🙏🏻

LeoChin@FB 發表於 2022-9-21 20:54

電視有冇eARC?

LudoLok@FB 發表於 2022-9-21 21:17

LeoChin@FB 發表於 2022-9-21 20:54
電視有冇eARC?

有呀應該

LeoChin@FB 發表於 2022-9-21 22:57

咁就一定出到Atmos喇,我個電視、連eARC都冇,條聲棍有、都輸出得到

LudoLok@FB 發表於 2022-9-22 00:44

師兄想問下我應該點做

xyz56789xyz 發表於 2022-9-22 06:29

請問樓主用嚟乜嘢?
例如:電視出唔到ATMOS,用電視APPS睇Disney Plus 未必出到ATMOS。

tony019002 發表於 2022-9-22 09:57

LudoLok@FB 發表於 2022-9-22 00:44
師兄想問下我應該點做

如果電視個app唔支援atmos
就點都出唔到atmos

LeoChin@FB 發表於 2022-9-22 10:58

用電視內置apps睇戲?

LeoChin@FB 發表於 2022-9-22 11:24

師兄想問下我應該點做

將電視同聲棍嘅 eARC、用HDMI線連接

avva 發表於 2022-9-22 13:17

聲音來源要atmos編碼,接收裝置(bar)都要support atmos解碼,至可以真正出dolby atmos, 否則條bar只是出Dolby Digital Plus
(你條bar應該有2個hdmi )如果唔得, 就試下避開電視回傳聲給bar, 如果睇碟就直駁落條bar, 再arc駁bar和電視.
ps. 電視唔support就點都唔得, 如要睇netflix...嗰啲串流, 就用返碟機內個netflix app......c-hing們有錯請指教
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 電視唔支援Dolby atmos Sound Bar有 係咪可以用EARC 解救 求各師兄指教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。