isonchung 發表於 2022-8-30 17:04

關於電箱入牆電源線問題

各位師兄, 小弟係新手, 準備入坑玩 5.1.4 + 2CH, 而小弟有以下問題想請教各位{:6_142:}

1. 小弟既廳有大約150-200呎

2. 家中已經做好曬入牆電源線, 而我廳既傢俬將會全拋重新買過, 由於電制總箱在廳, 所以我想搞搞個電箱另拉兩條獨立電源線出黎, 好嗎? 定買電處算?

3. 做一個兩位 定 兩個兩位 牆插 好呢(玩5.1.4 + 2 CH) ?

4. 明喉 同 入牆喉 有分別嗎?

5. 如果做左兩條獨立電源線, 之後係咪唔洗再買電處 或 濾波拖板既野呢?

6. 師兄有冇可靠專業拉線師父介紹?

感激師兄{:6_128:} {:6_128:}

money17 發表於 2022-8-31 09:09

3.我之前裝修時一次攪埋, 做兩個, 一個25A(超低音), 一個32A(其他用)

4. 外觀問題,當然明喉第時換線方便啲.

5. 自己覺得有無需要, 我自己有用.

6. 當時裝修師傅做堆, 要自己睇實, 佢哋真係唔識, 我特登買兩個13A面板悿佢, 佢都無分裝咗係廚房.

WaiHimWu@FB 發表於 2022-8-31 09:29

2. 唔係好明 做好晒入牆線仲點樣拉獨立電? 獨立電應有獨立MCB及蘇位

3. 有條件一定預多唔預少

4. 如上ching

5. 個人覺得唔洗(非發燒/專業) 獨立電就係避免左同其他電線既interference

6. 一般電工師傅都搞到 但你要話佢知邊樣用邊到

isonchung 發表於 2022-8-31 09:40

money17 發表於 2022-8-31 09:09
3.我之前裝修時一次攪埋, 做兩個, 一個25A(超低音), 一個32A(其他用)

4. 外觀問題,當然明喉第時換線方便 ...

原來仲有分幾多A, 超低音都要做一個比佢, 唔問真係唔知

4. 外觀問題,當然明喉第時換線方便啲.
咁就好, 做明喉應該平D

5. 自己覺得有無需要, 我自己有用.
師兄你有用因為玩2CH?

6. 當時裝修師傅做堆, 要自己睇實, 佢哋真係唔識, 我特登買兩個13A面板悿佢, 佢都無分裝咗係廚房.
收到, 我今次只做電, 一定睇到實一實

感激師兄{:6_128:}

isonchung 發表於 2022-8-31 09:44

WaiHimWu@FB 發表於 2022-8-31 09:29
2. 唔係好明 做好晒入牆線仲點樣拉獨立電? 獨立電應有獨立MCB及蘇位

我問過荷利活中心佢話可以換左本身既MCB, 再安裝專用音響MCB同埋拉過一條入牆線及蘇位

收到{:6_142:}

4. 如上ching

5. 個人覺得唔洗(非發燒/專業) 獨立電就係避免左同其他電線既interference
收到{:6_142:}

6. 一般電工師傅都搞到 但你要話佢知邊樣用邊到
咁我問下附近電器舖問下價先

感激師兄{:6_128:}

WaiHimWu@FB 發表於 2022-8-31 10:16

isonchung 發表於 2022-8-31 09:44
我問過荷利活中心佢話可以換左本身既 ...

咁佢意思應該係加你多隻mcb再穿多條線去一個蘇位 留意番本身條喉幾粗同有無夾埋其他電線 如果你買d粗d既線最好搵佢上黎睇埋夠唔夠穿

isonchung 發表於 2022-8-31 10:35

WaiHimWu@FB 發表於 2022-8-31 10:16
咁佢意思應該係加你多隻mcb再穿多條線去一個蘇位 留意番本身條喉幾粗同有無夾埋其他電線 如果你買d粗d既 ...

收到, 一定會搵師父睇左先{:6_142:}

Suprarz 發表於 2022-8-31 11:34

我分享下我之前既經驗,希望幫到師兄

用Prysmian 2.5mm由主mcb度拉個20A去廳(用MK制板),駁入門電處俾電俾amp,合併機,tv同xbox。Sub仔直接插普通牆身制板(MK) 。結果滿意無電流聲。

不過,香港裝修師傅包括電工質素參差,睇實佢做都有機會出錯或偷工減料,非常難搞

師兄加油

CalvinKan@G 發表於 2022-8-31 12:04

有關5,獨立電源插座帶來效果十分明顯,背景會靜很多。當然,加上高質素電源處理器,表現更好。不過,平常使用,有獨立電源插座加上如MK不設濾波拖板,已經十分不錯。

isonchung 發表於 2022-8-31 13:24

Suprarz 發表於 2022-8-31 11:34
我分享下我之前既經驗,希望幫到師兄

用Prysmian 2.5mm由主mcb度拉個20A去廳(用MK制板),駁入門電處俾電俾 ...

非常感激師兄回覆{:6_128:}{:6_128:}我就係好怕有電流聲{:6_156:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 關於電箱入牆電源線問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。