Chun0703 發表於 2022-8-22 17:58

喇叭大小請教

咁多位師兄,想請教一下,我個廳既格局係張相咁,大概2.4米闊x2.8米深,本身已經有一套2ch…將會入多套av,如果平平地玩mission既lx系列…前置應該用最大果對書架3仔+腳(本身對2ch都係用腳)…定係最細果對座地4仔會比較適合?

另外想問埋因為係租既,唔方便掛天花喇叭,如果用反射喇叭…用埋lx既3d定係有其他比較好?

至於十仔,我見都唔少師兄推薦Definitive既dn,以我既空間…dn8 夠唔夠造?

唔該!!!

xmarkx 發表於 2022-8-23 09:30

如果己有2ch 又玩av 分家,地方又不大,基本上av speakers 買細就可以,將錢放落av amp 同十仔度更實在

Chun0703 發表於 2022-8-24 06:35

xmarkx 發表於 2022-8-23 09:30
如果己有2ch 又玩av 分家,地方又不大,基本上av speakers 買細就可以,將錢放落av amp 同十仔度更實在 ...

唔該哂師兄{:1_347:}

cheungliu 發表於 2022-8-24 07:25

集中買av amp ,之後中置,之後sub 仔
其他喇叭就正常就可以

小邪ktm 發表於 2022-8-24 08:26

Chun0703 發表於 2022-8-24 06:35
唔該哂師兄

師兄依家2ch用乜器材?可唔可以影音半分家?咁就慳錢又慳地方.如果真係想分家,既然已經諗住用腳架,我會揀lx-4,始終睇戲用座地氣勢大不同,價錢又唔係差好多!

jamesbond 發表於 2022-8-24 09:17

地方唔係大,5.1已經夠哂。用反射剌叭玩atmos係完全唔掂嘅。

WaiHimWu@FB 發表於 2022-8-24 09:29

雖然係租既但可以同業主了解下天花轉洞收喇叭走明線之後再補番還原基本上唔會察覺

Chun0703 發表於 2022-8-24 10:32

其實我依家已經有套x3600h駁左5.1.4 mission 既骰仔係舊屋既房玩緊,黎緊搬屋打算放出廳用…所以先考慮換喇叭,amp暫時應該會照用番部3600

mancarmen 發表於 2022-8-24 14:28

玩atmos玩天花同FH都唔同feel啦!

Chun0703 發表於 2022-8-25 09:17

mancarmen 發表於 2022-8-24 14:28
玩atmos玩天花同FH都唔同feel啦!

天花就算過到業主果關,過唔到最終大佬果關{:1_247:}
嫌太礙眼,最多都係FH
頁: [1]
查看完整版本: 喇叭大小請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。