TKTC20 發表於 2022-8-1 16:18

電視選擇一問 (65A80K / 55A95K)

小弟黎緊會搬屋,預30K左右budget買電視。想請問一吓如果沙發同電視距離大約2米左右(已扣sofa佔位),應該選擇55A95K定65A80K比較好? 用途都係打吓機,睇吓電視,youtube咁。

另外如果OLED電視一星期得閒打幾個鐘Fifa會唔會易有燒印問題。

LeoChin@FB 發表於 2022-8-1 17:36

我會揀55,我而家睇嘅距離、同閣下相約

gamma 發表於 2022-8-2 08:38

會唔會考慮埋 LG C2 (bcos of logo dimming)?

https://youtu.be/3Oc65ly-9cw

a95k qdoled 太新, 有冇Burn in問題唔知道, 如果你打幾和睇大台多, 揀LG WRGB panel嘅model校穩陣, 除非你都係諗住兩三年就換機.

jamesbond 發表於 2022-8-2 09:27

不如考慮LCD,你30K budget已經買到75吋,又唔使擔心會燒印

LeoChin@FB 發表於 2022-8-2 12:13

如果唔係自己一個人睇,長遠計,玩盡啲:X95K

TKTC20 發表於 2022-8-2 17:38

大家建議買LED好過OLED?

TKTC20 發表於 2022-8-2 17:39

LeoChin@FB 發表於 2022-8-2 12:13
如果唔係自己一個人睇,長遠計,玩盡啲:X95K

X95K太貴啦,要成45K

LeoChin@FB 發表於 2022-8-2 17:40

一定唔使驚 燒印問題

EdLin@FB 發表於 2022-8-2 17:50

用過OLED返唔到轉頭 2個世界

LeoChin@FB 發表於 2022-8-2 17:53

所以、未開始、唔好開始囉🤣
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 電視選擇一問 (65A80K / 55A95K)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。