JonesChan 發表於 2022-7-26 13:07

我部只係用咗一年多啲嘅Sony OLED燒咗印,極度失落。

唔好意思,內文比較長。

本人都算係用得好小心嘅人,電腦又會Set一分鐘唔郁就開ScreenSaver,唔會長時間睇新聞,比盡最耐就係VIU/NowSport個Logo

話說沉日聽住歌返到公司1130,諗住將個Spotify轉去公司個喇叭,點知㩒錯咗制,連咗番屋企部電視。

原來我喺裝Spotify電視App嘅時候開咗個遠端乜乜乜咁,則係可以喺唔同WIFI嘅情況之下都開到電視同個App,咁嗰刻心諗仆街了,會唔會燒印呢?屋企又冇人幫手熄電視

不過又諗吓,部電視應該會太耐唔郁就會著ScreenSaver或者自己熄機,應該問題不大啦。

最後老婆收工1900番到屋企影張相比我睇,話電視冇熄留咗喺Spotify個App畫面度,當刻立即知道死梗,而老婆當時都立即幫我熄咗電視

我半個鐘後返到屋企,立即開電視再開個Youtube睇LCD Screen Test條片,黑色冇事,白色都冇事,灰色就大大個Mirror Logo(下圖)印咗喺度,心情直插谷底,

我雖然好鐘意Mirror,但係又未至於愛到要將佢哋個團徽印喺部電視度囉。。。

成晚睇電視都形住見到Mirror個團徽,又好嬲自己點解咁唔小心,好彩老婆都冇話我乜嘢,因為我已經極度自責,又喺度諗解決方法,又喺度諗搞唔掂的話又要比錢換過部。

老婆都有講唔緊要用住先,但係以我性格,如果個印仲喺度,我必定嫌棄佢,同埋一定要換機。

最後都冇乜心機嘅情況下臨瞓前就做一次洗板(面板重新整理)動作,呢個動作我從來冇做過,亦覺得呢個動作好似冇乜用咁。{:1_332:}

成晚都已經嬲自己嬲到瞓得好差,嬲到一早起身就立即著電視睇番條Youtube片,發現灰色冇晒印{:1_335:} ,仲以為冇用嘅功能原來咁勁。

希望以上嘅經歷可以幫到一啲燒印嘅用家啦!

最後總結就係我立即Del咗Spotify個App{:6_124:} 同埋都諗緊好唔好將所有投射功能都熄埋佢,因為我都唔會點用得著,費事屋企人㩒錯制射啲Youtube去我電視,而佢哋又唔知著咗喺度燒印。

同埋成件事我都唔太明白點解Spotify個App會搞到部電視唔識得開ScreenSaver{:6_168:}

多謝大家睇晒咁長又無聊嘅文,祝大家部OLED電視永不燒印。

小瑟 發表於 2022-7-26 13:11

洗板有用架,你岩岩黎料,洗一次先係幫到手架。應該ok的。{:1_326:}{:1_333:}

ivychow 發表於 2022-7-26 13:17

{:6_127:} 下次小心D就得啦~~~{:12_731:}

billy3310 發表於 2022-7-26 13:22

Mirror Logo
真係笑左

AskaLung@FB 發表於 2022-7-26 13:23

我之前都有你咁上下嘅經歷,我可以話俾你知,自從你今次之後你會用部電視用得好辛苦…..

JonesChan 發表於 2022-7-26 13:34

AskaLung@FB 發表於 2022-7-26 13:23
我之前都有你咁上下嘅經歷,我可以話俾你知,自從你今次之後你會用部電視用得好辛苦….. ...

想問吓點解呢?🤔🤔🤔
唔好嚇我喎。。。

gamma 發表於 2022-7-26 13:46

什麼年份出的oled?

JonesChan 發表於 2022-7-26 14:07

gamma 發表於 2022-7-26 13:46
什麼年份出的oled?

A9S
應該係2020年?

avgod 發表於 2022-7-26 14:45

無計啦 今星期mirror開演唱會 熱血到周圍都見到

leung133 發表於 2022-7-26 14:47

新SONY有個功能可以處理到~~有冇試用下?
不過建議你都POST下去MIRROR個GROUP呃下LIKE{:6_143:}
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 我部只係用咗一年多啲嘅Sony OLED燒咗印,極度失落。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。