SteveAnder@FB 發表於 2022-6-21 13:33

longfan 發表於 2022-6-20 16:41
絕對好過電視Apps好好多

想問一下師兄你個電視是舊還是新….?.?

Nate.River 發表於 2022-6-21 13:55

Chunchiu 發表於 2022-6-20 11:27
師兄,請問一下,因為我會將Apple Tv 插去 Soundbar 出聲(SONY HT-A9), 咁條HDMI 缐要唔要買靚缐? ...

要啦, 我試過真係有分別
之前一直都係用普通HDMI, 朋友借左條AIM俾我
我都係出Soundbar, 完全唔同聲, 個立體感強好多,
最後都買左條, $3xxx,
黎緊我想換電視, 睇緊部A90K, 如無意外到時會換埋去電視嗰條 {:12_723:}

avgod 發表於 2022-6-21 14:04

SteveAnder@FB 發表於 2022-6-21 13:31
咁即係新TV內置apps可能好過AppleTV4K …?🤔🤔?

個人覺得如果電視支援到你要既野就唔洗買 因為apple tv 4k 既支援未必果個夾到 有D人出唔到DA 有D人睇HDR 反而無SDR 咁靚 有D人要睇YOUTUBE HDR 要手動轉color mode等等,apple tv 4k有airplay(如果電視機無 好岩用). Shield tv 都唔係全能,睇片一流,不過youtube不支援HDR, 沒有支援 av1 & vp9.2.

SteveAnder@FB 發表於 2022-6-21 18:52

Nate.River 發表於 2022-6-21 13:55
要啦, 我試過真係有分別
之前一直都係用普通HDMI, 朋友借左條AIM俾我
我都係出Soundbar, 完全唔同聲, 個 ...

咁大分別 😱😱 之前真係以為Soundbar唔洗靚缐添怕未必聽得出… {:6_136:}{:6_136:} 師兄都係AppleTV出Soundbar ? 咁你係邊隻soundbar ? $3XXX 條邊隻牌子model嘅缐 ?
用完立體左.. 咁可唔可以比喻為似串流同藍光碟嘅聲音咁大分別呢…?.?

SteveAnder@FB 發表於 2022-6-21 18:53

avgod 發表於 2022-6-21 14:04
個人覺得如果電視支援到你要既野就唔洗買 因為apple tv 4k 既支援未必果個夾到 有D人出唔到DA 有D人睇HDR ...

師兄你又講得有道理~~

Nate.River 發表於 2022-6-23 15:15

SteveAnder@FB 發表於 2022-6-21 18:52
咁大分別 😱😱 之前真係以為Soundbar唔洗靚缐添怕未必聽得出…師兄都係AppleTV出Sou ...

我都係用隻YAMAHA YAS209之嘛, 線就AIM隻FLS2,
不過我藍光機出, 唔係AppleTV, 但我諗應該都有效果
尤其係Ching隻soundbar靚過我呢隻咁多, 唔好浪費左呀{:1_253:}
效果黎講, 我會形容為聽MP3檔同聽Hires檔嘅分別

tony019002 發表於 2022-6-23 15:23

SteveAnder@FB 發表於 2022-6-21 13:31
咁即係新TV內置apps可能好過AppleTV4K …?🤔🤔?

我電視用LG C1
覺得畫面同appletv 4k差唔多
但聲就感覺appletv 好d咁{:6_143:}

avgod 發表於 2022-6-23 16:16

tony019002 發表於 2022-6-23 15:23
我電視用LG C1
覺得畫面同appletv 4k差唔多
但聲就感覺appletv 好d咁

我用shield tv 都係咁{:1_326:} 行聲就大聲D 勁D

77756 發表於 2022-6-23 17:32

avgod 發表於 2022-6-23 16:16
我用shield tv 都係咁 行聲就大聲D 勁D

Shield Tv 應該好過Apple TV!

SteveAnder@FB 發表於 2022-6-23 18:58

Nate.River 發表於 2022-6-23 15:15
我都係用隻YAMAHA YAS209之嘛, 線就AIM隻FLS2,
不過我藍光機出, 唔係AppleTV, 但我諗應該都有效果
尤其 ...

師兄藍光機出.. 即係睇碟 not Netflix …?.?
只因換左條AiM..d聲就由 MP3檔質素變為 Hi res檔質素
嘅分別….? 咁跨張……😱😱😱😱?
咁呢條線咪好毒…….. 🤣🤣🤣🤣
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 請教吓 Apple tv 4k

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。