norman001 發表於 2022-6-9 21:12

beerboy 發表於 2022-6-8 12:04
我隻 M&K X10 就用GigaWatt PowerSync Plus

GigaWatt PowerSync Plus 太貴了,我個sub 只係八千幾蚊,所以唔係咁值得投資

norman001 發表於 2022-6-9 21:19

我見米樂係用呢隻power cord ,米樂用得呢隻power cord,質素都應該有保證

有無人知呢隻係咩power cord?

https://www.youtube.com/watch?v=2q8R2RETyFw

lamborghini436 發表於 2022-6-10 09:02

norman001 發表於 2022-6-9 21:19
我見米樂係用呢隻power cord ,米樂用得呢隻power cord,質素都應該有保證

有無人知呢隻係咩power cord?

Northwire?

vivibo 發表於 2022-6-10 09:46

我同師兄一樣喎, 都係用緊Belden 83803+QED Reference, 無師兄講的問題~

se人 發表於 2022-6-10 10:30

Acoustic revive 8800好似Post 76早年搞過兩次團購,好多ching搶購...........

norman001 發表於 2022-6-10 19:52

lamborghini436 發表於 2022-6-10 09:02
Northwire?

上網搵過northwire 的相,northwire cable 的sheath 係黑色,不是相中的藍色

但相中的線睇落去咁長,加上條線又唔係太粗,可以入到普通的IEC 頭,所以係DIY 線都唔奇

norman001 發表於 2022-6-10 19:55

vivibo 發表於 2022-6-10 09:46
我同師兄一樣喎, 都係用緊Belden 83803+QED Reference, 無師兄講的問題~

我以前用KEF subwoofer + QED reference signal cable + belden 83803 power cord

當時個KEF 打出黎的低音係有力左,收放係快左少少,潛得深左少少

但BELDEN 83803 用起MK SUBWOOFER 的效果痳痳,我諗belden 83803 用起一d 不是打心口的subwoofer,又或者收放慢的subwoofer 效果先會明顯

norman001 發表於 2022-6-10 20:03

se人 發表於 2022-6-10 10:30
Acoustic revive 8800好似Post 76早年搞過兩次團購,好多ching搶購...........

我都係睇過old post 和上網搵過資料先買Acoustic revive 8800

Acoustic Revive 8800 用起AV AMP 上面中音會實左,音場大左,高音無乜特別,但低音會無哂,例如聽cd 時"焚"一聲又或者BOOM BOOM 聲會無哂

如果用起SUBWOOFER 上面,直頭會以為無開到SUB 仔

下次買線都係買做開PROJECT 專業用的牌子如inakustik 和Gotham 較穩陣,雖然效果唔一定最好,但因為專業用一定唔會太差

十幾年前康師傅的PE-LAB 好正﹐好可惜依家買唔返

vivibo 發表於 2022-6-13 09:32

norman001 發表於 2022-6-10 19:55
我以前用KEF subwoofer + QED reference signal cable + belden 83803 power cord

當時個KEF 打出黎的低 ...

師兄無錯, 83803速度快, 聲音偏硬的!

icarus07 發表於 2022-6-13 11:44

I'm using SINE Nidas Gold PC $13xx for my Definitive DN12 {:6_134:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請推介subwoofer 電源線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。