ronan 發表於 2022-5-27 22:03

kasunlam@G 發表於 2022-5-26 09:09
🥴咁化學😵

sony 有得借電視真係唔錯

屋企人部sony w300a 用左十二年, 上年開始出棋間, 依家等出左x90j 先換

而我部sony x9000g 用左兩年仲好健全

韓國牌子samsung 和LG 出名易壞, 乜原來SONY 都易壞...........

jamesbond 發表於 2022-5-28 17:56

gamma 發表於 2022-5-27 11:07
我部想佢壞又唔壞, 所以仲喺度等緊Mr right

人生苦短,今日唔知聽日事,遇到啱心水又負擔得起就應該去馬,舊機未壞可以送畀人或平放咗佢,否則等得黎可能已經世界末日。

KinFaiLeun@G 發表於 2022-5-28 23:24

ronan 發表於 2022-5-27 22:03
sony 有得借電視真係唔錯

屋企人部sony w300a 用左十二年, 上年開始出棋間, 依家等出左x90j 先換

電器嘅嘢真係撞手神,
我買咗兩部,一部自己
一部比屋企人嗰部無事無干。

ronan 發表於 2022-6-2 22:38

KinFaiLeun@G 發表於 2022-5-28 23:24
電器嘅嘢真係撞手神,
我買咗兩部,一部自己
一部比屋企人嗰部無事無干。 ...

其實都唔一定, 電子零件有一定的life time, 如果開得多, 理論上壞的機會都會高好多

雖然電視話made in japan, 但其實係assemble in japan, 電子零件係來自不同的地方, 所以質素好難保證

呢個就係睇電視廠商, 佢地會揀邊間廠的電子零件去砌部電視出黎

以電器牌子計, 最耐用一定係panasonic, 無論電視, 冷氣機和風扇都好耐用

但panasonic 的質素痳痳, 例如電視的畫面無sony 咁靚(只係我覺得), 冷氣機無大金咁好, 風扇無kdk 咁靜

KinFaiLeun@G 發表於 2022-6-10 12:37

Sony,有零件都幾快手電視返咗嚟喇。
又可以每日洗腦嘞。
{:1_326:}{:8_394:}

kasunlam@G 發表於 2022-6-11 10:24

🤩眼睛可再食冰淇淋🥰 靈魂亦可再坐梳化椅

ilikemusic 發表於 2022-6-19 13:01

MM622 發表於 2022-5-26 12:24
如果真咁係好事, 但我識人用三叔2年, 燒左panel, 三叔話冇panel 存貨, 唔知要等幾耐, 又冇第二部機比你睇 ...

我都有類似經驗,部三星Q80R 55吋用咗兩年幾,仍然有保用,佢突然自己熄機,維修師傅睇完之後話壞panel等零件,初初話等兩至四星期,四星期後完全冇消息,打去客服叫我再等兩星期,等咗兩星期都係完全冇人覆你,打咗幾次去客服追,究竟個零件幾時到完全冇答我,忍無可忍去咗消委會投訴,投訴幾日,三星就有職員打嚟聲稱話確定冇零件,更換左一部全新2022年嘅55吋Qn85B俾我啦。事件總算解決咗,但真心覺得三星嘅售後服務極差, 其實兩年幾前嘅TV型號,究竟仲有冇panel存貨,一間咁大嘅公司應該一早清楚啦,如果係確實冇存貨是否應一早替客人換機呢。我部電視機由壞到更換電視足足差不多三個月。

MM622 發表於 2022-6-20 09:45

ilikemusic 發表於 2022-6-19 13:01
我都有類似經驗,部三星Q80R 55吋用咗兩年幾,仍然有保用,佢突然自己熄機,維修師傅睇完之後話壞panel等 ...

呢兩年工廠開工不足, 晶片同零件嚴重缺貨, 如上物流問題,類似情況其它牌子呢兩年都會發生.

jamesbond 發表於 2022-6-20 13:13

我都有類似經驗,部三星Q80R 55吋用咗兩年幾,仍然有保用,佢突然自己熄機,維修師傅睇完之後話壞panel等 ...

Samsung 電視疑測試中作弊

https://qooah.com/2022/06/17/cheating-in-samsung-tv-benchmark/?fbclid=IwAR1qp5TzRKB5WsL4EwtVevOvd8Llg6k8HXKSjNtU6E3tODoaQBW63sxKjdw

pkjit 發表於 2022-6-20 13:35

見到哩個POST...我部P記HX900上個奶拜睇睇下黑屏, 有聲冇畫(一年貨仔都未夠){:6_123:}...聽日先有C傅到..都吾知咩野派彩....
以前部同牌子巴士馬煮雞蛋煮左超過十年都未死過..但依家尐LED就.....真係新不如舊....{:6_153:}
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 電視壞了

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。