LoMichael@G 發表於 2022-5-12 23:06

茶母 發表於 2022-5-12 14:05
最記得係佢出道時話自己小學學能測驗攞400分

之後唔知係咪因為玩AV 發過高燒。{:1_331:}

ronan 發表於 2022-5-12 23:11

leung133 發表於 2022-5-10 09:00
還好呢個區既師兄都有智慧同做哂資料搜集

其實又唔出奇

始終好多人對電學無乜認識

有次起旺角LABKAxxx 買電源線, 有個師兄問個SALES 關於獨立電源的野, LABKAXXXX 個SALES 完全係無料, 聽個sales 講的野, 好懷疑佢連Diploma/HDin electrical engineering 都無讀過, 當時聽到我係咁笑, 但個師兄又當以為真

但電呢D 野唔係講玩, 可以好大件事, 如果引起火災, 最多比保險公司的公證行check 到用一d 不符合香港法例的電力裝置引起火災, 最多都係無得claim 保險, 但影響到鄰居就痳煩, 除時比鄰居告因為使用不符合法例要求的電力裝置引起火災, 影響到佢地, 比佢地追討賠償就大件事

reddog 發表於 2022-5-13 00:52

開完帖,人都驚到走埋{:1_338:}

AskaLung@FB 發表於 2022-5-13 07:20

ronan 發表於 2022-5-12 23:11
其實又唔出奇

始終好多人對電學無乜認識

聽到師兄啱啱先講claim保險一事,我就不發奇想,如果佢嗰位客人真係聽到佢咁樣講,真係以為係大陸偷電令到佢屋企電器火燭,咁唔知佢會唔會真係走去Claim家居保險,跟住同保險公司講因為大陸偷電,搞到燒插頭,咁樣要保險公司賠錢俾佢,唔知保險公司又點睇呢😂

小瑟 發表於 2022-5-13 07:41

先唔講呢個po既政治取向先,想問大家呢個“改電“topic仲值唔值得留帖先?其實我諗都有師兄想知點解個插頭會熱溶左的。

但如果大家都覺得呢個topic只係外宣,咁就 kill post勒!!

小瑟 發表於 2022-5-13 07:41

AskaLung@FB 發表於 2022-5-13 07:20
聽到師兄啱啱先講claim保險一事,我就不發奇想,如果佢嗰位客人真係聽到佢咁樣講,真係以為係大陸偷電令 ...

其實諗到偷電比人攪到著火呢下,已經好唔理性啦。

小瑟 發表於 2022-5-13 07:43

聽到師兄啱啱先講claim保險一事,我就不發奇想,如果佢嗰位客人真係聽到佢咁樣講,真係以為係大陸偷電令 ...

保險一定問囉警局report,再攪公正行做啦。冇問題架,保險公司呢D野預左的。只係佢講個理由白痴D之麻!!{:1_352:}

mdo 發表於 2022-5-13 09:35

偷電,是因為給電暖爐供電.......其實嘛,作故仔可否認真一点,做点research, 内地北方供暖,是用煤炭天然气等,不是用電。南方基本上不統一供暖。

wing909 發表於 2022-5-13 09:54

香港地而家有某一類人講嘢寫嘢完全唔經大腦🤔

billy3310 發表於 2022-5-13 13:25

古河啲電源頭個設計都預你落义

甘大個洞吾夾义都幾易凸幾條鬚出黎
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: [轉貼] 燒融古河插頭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。