SBzzz 發表於 2022-5-2 17:04

4k 有殘影

新手:當年買咗一部Panasonic UB400 UHD加Panasonic 43EX600H, 每當畫面有高速移動時就會有殘影。已經把電視原有設定都設為關,而UB400 的24p也關了,但係一樣有殘影出現。請問各位師兄係唔係高級嘅player會好啲?

謝謝各位師兄

Anya 發表於 2022-5-2 18:22

Noise reduction turn it off

rickytang 發表於 2022-5-2 18:26

電視開咗intelligent frame creation功能?

SBzzz 發表於 2022-5-2 19:10

rickytang 發表於 2022-5-2 18:26
電視開咗intelligent frame creation功能?

帥兄,已經關了

SBzzz 發表於 2022-5-2 19:14

Anya 發表於 2022-5-2 18:22
Noise reduction turn it off

師兄,其實基本上可以關的我都已經關了。你們無這個問題嗎?

SBzzz 發表於 2022-5-2 19:37

如果人物唔移動只係鏡頭移動,人頭側面好像有幾個光環,定格就無事!

rickytang 發表於 2022-5-2 19:56

電視應該有幾個畫面模式揀,有冇逐個畫面模式試下?

SBzzz 發表於 2022-5-2 22:32

rickytang 發表於 2022-5-2 19:56
電視應該有幾個畫面模式揀,有冇逐個畫面模式試下?

都有試過,只不過可以設定唔好

SBzzz 發表於 2022-5-2 23:01

當初買回來時未把原廠設定關閉時係好明顯現在把所有設定都關閉後就好D, 可能D器材本身有問題。😔

gamma 發表於 2022-5-2 23:41

SBzzz 發表於 2022-5-2 19:37
如果人物唔移動只係鏡頭移動,人頭側面好像有幾個光環,定格就無事!

聽落似interpolation artifact ie intelligent frame creation, 不過你話關咗, 咁就唔知點解啦
頁: [1] 2
查看完整版本: 4k 有殘影

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。