MM622 發表於 2022-4-25 09:41

電視遙控器

請問呢款Samsung 電視代用遙控器是否適用於我部電視? 是否不用做配對/設置?

https://moredeal.hk/zh/t/hktvmall_H7278001_S_SAMREMOTE

MM622 發表於 2022-4-25 09:43

我部 Samsung TV 型號係 65Q7F

jamesbond 發表於 2022-4-25 10:31

MM622 發表於 2022-4-25 09:43
我部 Samsung TV 型號係 65Q7F

你不如去鴨記揾下有冇同型號TV嘅二手remote仲穩陣。

MM622 發表於 2022-4-25 11:50

jamesbond 發表於 2022-4-25 10:31
你不如去鴨記揾下有冇同型號TV嘅二手remote仲穩陣。

網上見到好多人去淘宝買仿 Samsung remote, 個 look 幾乎一樣.   黑色平好多, 幾十文至百 HKD 都有, 唔知惦唔惦?
如果銀色同我果個一樣就二百幾HKD或以上 (Samsung HK 原廠quote $480)

https://world.taobao.com/item/650830312490.htm?spm=a21wu.12321156-tw.recommend-tpp.2.11177ffeXF6Due

https://world.taobao.com/item/607785339214.htm?spm=a21wu.10013406-tw.taglist-content.19.21c71822LPlFJg

leung133 發表於 2022-4-25 12:21

TB買同深水埗買都係一樣果D無乜分別,但係SSP你可以問岩人先買
不過,記得係另一個POST都有師兄提過TROUBLE SHOOTING,你都試左唔係搖控出事~點解仲要買呢?

MM622 發表於 2022-4-25 12:53

leung133 發表於 2022-4-25 12:21
TB買同深水埗買都係一樣果D無乜分別,但係SSP你可以問岩人先買
不過,記得係另一個POST都有師兄提過TROUBLE S ...

因為我個遙控每3幾日就冇反應, power 燈閃下閃下, 熄唔到機, 上次Samsung 師傅來換光纖缐, 話我個遙控 power 制開始蝕, 會越來越接觸不良.

leung133 發表於 2022-4-25 14:15

MM622 發表於 2022-4-25 12:53
因為我個遙控每3幾日就冇反應, power 燈閃下閃下, 熄唔到機, 上次Samsung 師傅來換光纖缐, 話我個遙控 po ...

換當然簡單~~但最緊要搵到個問題~~唔好比SAMSUNG唔理件事呀~~

MM622 發表於 2022-4-25 15:59

leung133 發表於 2022-4-25 14:15
換當然簡單~~但最緊要搵到個問題~~唔好比SAMSUNG唔理件事呀~~

到而家試過三次拔走遙控器電蕊,過十分鐘至用手動熄電視,未再有自動開返,會再試多幾日。

MM622 發表於 2022-4-26 10:48

請問深水埗有冇呢D 同Samsung果look 一樣既remote 賣嗎?舗頭大概邊個位置?

Mosque 發表於 2022-4-26 15:08

頁: [1]
查看完整版本: 電視遙控器

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。