taku9027 發表於 2022-4-21 23:24

Samsung QN90a死點及QC問題

各位師兄好,小弟有問題想請教各位。

小弟剛新買左一部三星50”QN90a,12號安裝後一直正常使用,可惜今晚發現屏幕正中央出現一粒死點(開黃Viu 時發現,初初以為係灰塵,但開browser白色畫面肯定係死點或灰塵係mon入面,因為抹唔走),想請教各位,咁嘅情況可要求三星換機嗎?如可以,可否告知換機流程係點呢?

其實今次對三星電視嘅QC有啲失望,因為呢部已經係第二部安裝嘅QN90,第一部送到安裝後發現著唔到機,結果要成部收走再安排送過另一部,原本開心使用中,點知另一部又有問題⋯唉!

puliarmor 發表於 2022-6-16 18:32

Hobbyists 發表於 2022-6-16 18:44

咁差qc唔係痳

nippon 發表於 2022-6-17 07:44

流程咪立刻打比sale跟進,唔好拖,越早通知越好。呢d情况緊係叫佢一換一,在正中央日日望住點安樂。

gikifk 發表於 2022-6-17 09:21

有得換就快D 換,如果唔係日日都瞓唔著

taku9027 發表於 2022-6-17 10:08

puliarmor 發表於 2022-6-16 18:32
係行貨?

係行貨黎

taku9027 發表於 2022-6-17 10:14

Hobbyists 發表於 2022-6-16 18:44
咁差qc唔係痳

只可以話小弟唔好彩,連上黎維修既師父都話唔好彩

taku9027 發表於 2022-6-17 10:16

nippon 發表於 2022-6-17 07:44
流程咪立刻打比sale跟進,唔好拖,越早通知越好。呢d情况緊係叫佢一換一,在正中央日日望住點安樂。 ...

無錯,係正中央實在太礙眼,就算點唔覺個心都會有條刺

taku9027 發表於 2022-6-17 10:31

gikifk 發表於 2022-6-17 09:21
有得換就快D 換,如果唔係日日都瞓唔著

先多謝師兄及樓上各位師兄回覆!

由收到電視到維修完足足攪左我個半月.....無錯,只係維修,三星堅持唔肯換新機,同佢地商討多次都堅持唔換,話死點本身唔包換,所以只可以成幅panel訂返黎再安排維修,仲話咁同換新機無分別,因為成幅panel連邊框都係新喎....

正如樓上師兄所講,係正中央真係好難接受,無可奈何下唯有接受維修換panel,換完暫時正常,但始終拆開過機身,個心都會擔心再有問題,例如有時睇片見到畫面閃一閃,會back返轉頭睇下係咪片源問題,好似焦慮症咁....

唉!今次真係唔好彩......但除此之外,其實部機係唔錯的,neo QLED(mini led)個畫面真係幾靚的

longfan 發表於 2022-6-17 11:05

C兄好好彩!行貨有得換屏!也算新機了!我之前也是有條橫線換咗panel好像全新一樣!如果係水貨就冇得救了!現在有另一部水貨成日有問題希望捱多一年
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Samsung QN90a死點及QC問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。