AskaLung@FB 發表於 2022-4-22 18:56

好奇想問吓呢個產品,風扇係吹入定吹出?

MichaelCha@FB 發表於 2022-4-22 19:08

部係係插交流電,不是從amp 攞電。另外,運行時我唔覺機身有任何震動。 佢係從機底抽風 然後向上, 向前 或向後 出風 (視乎型號)

Jazzgd1 發表於 2022-4-22 19:41

之後同意有師兄講法,廠商不停想減少干擾同防震,加呢樣野會唔會背道而馳,如果真係迫不得已才會考慮,幸好,我部有少許空間比到佢散熱

andyhiro 發表於 2022-4-24 01:20

我機上面冇野,但覺得幾熱 ,今日開左陣,普通音量,用溫度槍試機面42-45度左右,加風扇係諗太熱會唔會易老化,因我都不是密換機既人

chan@76 發表於 2022-4-24 17:26

andyhiro 發表於 2022-4-24 01:20
我機上面冇野,但覺得幾熱 ,今日開左陣,普通音量,用溫度槍試機面42-45度左右,加風扇係諗太熱會唔會易老化,因 ...

個人要散熱係咪一定要係頭頂放把風扇?
如果係必然唯一方法你我頭頂今日應有把風扇
只要有風帶動機殼面熱空氣流動就得
熱空氣會自動向上升由機內升至機頂
你將佢帶走唔比佢積存就搞掂
你用把芭蕉扇離開架機幾寸兜口兜面吹住機頂
自己再度吓個溫度睇下先
方間萬7個音響品牌冇一間賣緊咁用嘅風扇
係果d老細特別笨
定係岀風扇呢間非音響廠特別醒
當然如果你機頂嘅空間小無可小就冇得講

額外嘅磁場,電流,震動從來都係發燒友唔想要嘅嘢
但三樣嘢都用眼睇唔到,
當然你可以話我睇唔到wor,冇問題冇咁嘅事

數學題
我當你6700生産期兩年
係第一年你買入
第三年賣左收番70%錢
假如唔賣用到第五年先賣收番45%錢
好假如又再用到第八年先賣可能得番5%錢收番
即係八年錢就total lose 古董就有一架係手
咩制式都過晒期

好了番回來
每2.5年賣一次機
即係每次冇左30%
即7.5年total lose
邊樣底玩d?
除非你冇晒興趣
否則你都6700換做8700

重點係呢個年代嘅機近乎冇得整
成件版停産比錢都冇計
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 終於換左DENON 6700 ,但有幾個問題想請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。