sanlamsan 發表於 2022-4-15 00:11

用緊eARC?
淘一個雙通HDMI分缐器,加多1條HDMI,長期選擇由電視通向soundbar,當開amp睇時,選擇入amp,用完又恢復通向soundbar,咁咪唔會影響兩位長老!

Kowloonman 發表於 2022-4-15 07:15

啲長老都唔識分係咪Atmos架啦,用光纖接soundbar, ARC接AV amp.

wahjaja 發表於 2022-4-15 14:58

sanlamsan 發表於 2022-4-15 00:11
用緊eARC?
淘一個雙通HDMI分缐器,加多1條HDMI,長期選擇由電視通向soundbar,當開amp睇時,選擇入amp,用 ...

THX C兄
又可以諗諗喎,不過選購呢D有無乜要注意或者一定唔買可以揀?

wahjaja 發表於 2022-4-15 15:02

Kowloonman 發表於 2022-4-15 07:15
啲長老都唔識分係咪Atmos架啦,用光纖接soundbar, ARC接AV amp.

光纖最大問題係唔可以用返電視遙控較大細聲… 😩
又試過用BT駁,兩老又話得返前面有聲… 吹脹

Overnite007 發表於 2022-4-15 17:54

試下逆向思考,嘗試用另一個方向去解決這個問題。
長老唔想學,可能係佢地未感受過AV世界的美好。
套機set好後,氹佢地一齊睇一套佢哋年代的經典,當感受到D聲音上下左右咁飛,低音一浸浸,又打心口,又掃褲管,話唔定佢哋求番你教以后點開機。

wahjaja 發表於 2022-4-15 18:41

Overnite007 發表於 2022-4-15 17:54
應該要逆向思考。嘗試用另一個方向去解決這個問題。
長老唔想學,可能係佢地未感受過AV世界的美好。
套機se ...

嘩哈哈,有咁理想就好喇…
佢哋本身好抗拒喇叭㗎,係咪都覺得喇叭就係嘈…
條Soundbar係跟電視一齊送嚟,我話本身係同電視一套所以佢哋先覺得無問題,主觀又固執… 😩

Overnite007 發表於 2022-4-15 21:04

wahjaja 發表於 2022-4-15 18:41
嘩哈哈,有咁理想就好喇…
佢哋本身好抗拒喇叭㗎,係咪都覺得喇叭就係嘈…
條Soundbar係跟電視一齊送嚟, ...

咁就簡單,你話問過專家,原來條山吧係喇叭黎,不是電視嘅一部份,咁佢地會叫你快D拆左佢。
咁就得米啦,你可以將電視用ARC接amp,佢地睇電視就唔開amp,後面冇聲都冇計ga la。

其實如果長老們怕嘈,你將來就算有部amp,都可能冇得做爆機自由人。😐 所以你一定要想辦法令他們愛上用amp睇電視和電影。

Aless3939 發表於 2022-4-15 21:30

賣左套soundbar 換返錢,再請長老飲茶叫佢哋習慣新野{:1_339:}

wahjaja 發表於 2022-4-15 21:43

Overnite007 發表於 2022-4-15 21:04
咁就簡單,你話問過專家,原來條山吧係喇叭黎,不是電視嘅一部份,咁佢地會叫你快D拆左佢。
咁就得米啦, ...

唔同㗎,即係佢會話薯條好熱氣所以唔會食,但係會食春卷芋角… 偏見嚟。又不過我哋同小朋友睇戲,本身都真係唔會點爆機

wahjaja 發表於 2022-4-15 21:48

Aless3939 發表於 2022-4-15 21:30
賣左套soundbar 換返錢,再請長老飲茶叫佢哋習慣新野

其實就係有諗過佢哋無要求所以試下用BT駁,起碼BT駁可以有得用電視遙控較大細聲,點知無咗Atmos佢哋又話得返前面聲
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 有方法可同時間連接Soundbar和AV AMP到電視嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。