wahjaja 發表於 2022-4-7 16:42

想請教一下後置擺放方向問題

我會裝5.1.2,Atmos裝Top Middle,想問一下我後置如果放Sofa後面個櫃得唔得? A / B較好? 後置喇叭訂咗Mission LX-1。定係應該用腳架整高係Sofa兩側,互對會好D?

Thanks!!!

AskaLung@FB 發表於 2022-4-7 17:06

A同B我都試過,我發現而家用C最好(向上斜斜少少)🤣🤣

wahjaja 發表於 2022-4-7 17:16

AskaLung@FB 發表於 2022-4-7 17:06

因為太應聲?

AskaLung@FB 發表於 2022-4-7 18:10

wahjaja 發表於 2022-4-7 17:16
因為太應聲?

係呀,同埋依個擺法,聽落啲聲音你會覺得遠左,唔駛咁埋身,所以唔會太應聲坐喺隔離會覺得好舒服

mark1 發表於 2022-4-7 21:21

C 又真係無試過! 勁!{:1_326:}

Aless3939 發表於 2022-4-8 08:57

用腳架會好D,就咁放係櫃,睇相會被沙發擋左部分聲,同埋太貼櫃聲都冇咁靚。
不過你當然可以擺櫃試左先,之後再買架升級。

CyanBlue@FB 發表於 2022-4-8 11:07

師兄,見你全部加左超高音,咪正好多D音效?

AskaLung@FB 發表於 2022-4-8 11:35

CyanBlue@FB 發表於 2022-4-8 11:07
師兄,見你全部加左超高音,咪正好多D音效?

係 尤其是落雨行雷落雪嗰啲場景,用咗你都會覺得佢個音場闊咗

IsonChung@FB 發表於 2022-4-8 12:31

好正呀, 有冇機會試聽呢??{:6_128:} {:6_128:}

wahjaja 發表於 2022-4-8 14:03

Aless3939 發表於 2022-4-8 08:57
用腳架會好D,就咁放係櫃,睇相會被沙發擋左部分聲,同埋太貼櫃聲都冇咁靚。
不過你當然可以擺櫃試左先,之 ...

如果放櫃,我係會加桌面腳架嘅,所以我張圖個喇叭下面有條黑色嘢 🤣🤣🤣,我都知Sofa背擋住聲。
依家係爭在放櫃嘅AB方向好,定係應該落地腳架放Sofa兩邊互對先啱,當然… 老細係想我放櫃,最後最後面 🤣
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 想請教一下後置擺放方向問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。