TSH 發表於 2022-3-31 11:38

新居要買 AVM 同 5.1.4 喇叭, 請指教

各位 Ching , 小弟新居即將入伙,會有一個約 200 尺嘅私人空間。現在要物色全新嘅 AVM 同 5.1.4 喇叭組合, 真係乜都唔識,請各位 Ching 指教。AVM 心目中會用 Yamaha 或者 Anthem, 投影機會用 Optoma Laser 4K, 幕 100 寸。喇叭組合完全無頭緒。喇叭想同一牌子,同一系列, 應該會合拍同美觀d。有諗過 MK 組合, 但除咗有d out budget 外,好多 Ching 都話要用前後級推, 先會有好嘅效果,本人因為 budget 及地方關係, 只係想用合拼機。兩聲道已經用緊 B&W, 所以想試吓其他牌子。請問各位師兄有啲乜嘢建議? 先謝。

TSH 發表於 2022-3-31 12:21

應該係5.1.4喇叭組合

taylor_swift 發表於 2022-3-31 13:54

我都同你差唔多情況

淨睇戲打機,掙扎緊yamaha a6/a8定 denon 6700/8500

喇叭完全無從入手

1234qwer 發表於 2022-3-31 14:04

其他買喇叭既BUDGET係幾多, 同埋究竟係玩5.1.4定7.1.4{:6_128:}

Benip 發表於 2022-3-31 14:43

taylor_swift 發表於 2022-3-31 13:54
我都同你差唔多情況

淨睇戲打機,掙扎緊yamaha a6/a8定 denon 6700/8500

電子影音野,筆直容許緊係一步到位

TSH 發表於 2022-3-31 15:00

係 5.1.4.
全套 5.1.4 喇叭計, 3-4萬.Thanks.

mrbruno 發表於 2022-3-31 15:08

TSH 發表於 2022-3-31 15:00
係 5.1.4.
全套 5.1.4 喇叭計, 3-4萬.Thanks.

Amp冇左兩皮
再買只十仔又一皮
4皮只夠玩2手

MichaelCha@FB 發表於 2022-3-31 15:28

在有限BUDGET下, 我會儘量買個好 AMP 方便將來UPGRADE, 因為AMP 一般都起碼用五至十年, 唔係下下換AMP 都好頭痛.

SPEAKER 豐歛由人, 就睇剩下幾多BUDGET 挑選, 二手OR 全新, 有個LIST 後大家再討論下....

taylor_swift 發表於 2022-3-31 16:06

Benip 發表於 2022-3-31 14:43
電子影音野,筆直容許緊係一步到位

budget 80k內

AV receiver 用 yamaha a8 / denon 8500

5.1.4 喇叭有咩好選擇?
自己偏好FL/RL 用 tower speaker,搵到位放..

Benip 發表於 2022-3-31 16:38

taylor_swift 發表於 2022-3-31 16:06
budget 80k內

AV receiver 用 yamaha a8 / denon 8500

如果影音分家左既話,咁AV喇叭其實唔係好貴,就我套polk 5.1.4,除左2對書架係2手,其他全新都係差唔多兩萬左右(前置座地),十仔另一牌子另計
頁: [1] 2
查看完整版本: 新居要買 AVM 同 5.1.4 喇叭, 請指教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。