Pakfrey 發表於 2022-3-22 09:59

Dolby 提問

各位師兄

因太耐無接觸影音產品,最近先重拾興趣,請恕小弟無知想問一下,如果電視機支援Dolby vision 和HDR10+,
藍光機是否同樣需要有支援 Dolby vision, atmos, imax enhanced, auro3d 才能播放支援上列的制式?
還是藍光機不一定需要支援,只需接駁支援Dolby vision, atomos, imax enhanced, auto 3D 的 av amp 便可播放及正常使用上列制式?

請指點一下🙏

謝謝

leung133 發表於 2022-3-22 10:27

唔止要部藍光機,係本身製作隻碟時都有呢個制式才可播放這個制式
即係碟有DV->BD機有DV->電視有DV=正常出DV
但如果是但一樣無,都會出到畫面,睇下最低果部機係出咩,
如果你是但一部機只能出1080,咁就只係會有1080
但有D播放器(如ZIDOO)可以UPSCALING, 就可以將其他畫面如1080 upscale到DV
但質素當然同原生差好遠

Aless3939 發表於 2022-3-22 10:34

聲音唔需要,我部舊款藍光機都出到Atmos,但HDR10,vision要HDMI2.0 output,一定要部機支援先得。

Pakfrey 發表於 2022-3-22 10:36

leung133 發表於 2022-3-22 10:27
唔止要部藍光機,係本身製作隻碟時都有呢個制式才可播放這個制式
即係碟有DV->BD機有DV->電視有DV=正常出DV
...

那麼我想問 如果 BD 碟有DV>BD 機無DV >AV AMP 有DV > TV 有 DV
這種情況下能否正常顯示DV 制式?

另外聲方面
(有 )= 有dolby atomos/ imax enhanced / dts
(無)= 無 dolby atomos/ imax enhanced / dts

如果 BD 碟(有)>BD 機(無)>AV AMP (有) > TV (無)

那麼喇叭可正常出到dolby atomos/ imax enhanced / dts效果嗎❓

因在考慮是否需要更換BD機及購買BD機需要注意的事項,發問可能很無知,希望各位師兄見諒🙏

Thanks😊

leung133 發表於 2022-3-22 10:39

Pakfrey 發表於 2022-3-22 10:36
那麼我想問 如果 BD 碟有DV>BD 機無DV >AV AMP 有DV > TV 有 DV
這種情況下能否正常顯示DV 制式?

放心,係出唔到個制式的,一定要換BD機{:1_255:} 我以前就係咁
千零蚊買部啦

leung133 發表於 2022-3-22 10:41

BTW, ATMOS出唔出到,係要睇你部機可唔可以解到DOLBY TRUE HD(碟)/ DOLBY DD+(串流),解到就出到

Pakfrey 發表於 2022-3-22 10:48

Aless3939 發表於 2022-3-22 10:34
聲音唔需要,我部舊款藍光機都出到Atmos,但HDR10,vision要HDMI2.0 output,一定要部機支援先得。 ...

謝謝回覆

Pakfrey 發表於 2022-3-22 10:48

leung133 發表於 2022-3-22 10:39
放心,係出唔到個制式的,一定要換BD機 我以前就係咁
千零蚊買部啦 ...

Thanks

Pakfrey 發表於 2022-3-22 16:22

leung133 發表於 2022-3-22 10:41
BTW, ATMOS出唔出到,係要睇你部機可唔可以解到DOLBY TRUE HD(碟)/ DOLBY DD+(串流),解到就出到 ...

另外想問一下,BD機有沒有支援imax enhanced 的, 我見Denon av amp有支援,因imax 好似畫面會睇多一點,但是否都一樣要BD機支援才可以呢?

leung133 發表於 2022-3-22 16:36

Pakfrey 發表於 2022-3-22 16:22
另外想問一下,BD機有沒有支援imax enhanced 的, 我見Denon av amp有支援,因imax 好似畫面會睇多一點, ...

IMAX ENHANCED係用DTS:X 傳送,藍光機可以解到DTS:X去到AMP就OK,但都係前提要隻碟本身有
而IMAX大畫面好似只要有4K傳送就OK,呢個唔清楚
頁: [1] 2
查看完整版本: Dolby 提問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。