Pakfrey 發表於 2022-3-7 04:26

Aless3939 發表於 2022-3-7 00:43
Audyssey 個手機APP,要部AMP支援先得

Thanks

norman001 發表於 2022-3-7 23:47

Aless3939 發表於 2022-3-7 00:56
未必既,有心調音既戲院梗係好聲過家用器材。
有D戲院冇心調教,得過爆字,一路睇一路覺得好嘈,然後冇下 ...

戲院做左acoustic, 牆身安裝acoustic panel 去吸音和減少注波, 亦都有false ceiling 做隔音效果
冷氣的FCU 或VAV Box 起threatre 的出面安裝, 唔會安裝起threatre 入面, 所以坐起threatre 入面係唔會聽到冷氣FCU 的摩打聲或風聲, 戲院的NC 好似只係30 左右
因為戲院和商舖一樣係租戶自己交電費, 所以有獨立電錶, 亦即係玩獨立電源, 即一個刀制(e.g. 630 TPN) 專比戲院用
仲未計戲院的玩法係一部POWER AMP 去推一個喇叭..........

但無可否認好多acoustic & vibration engineer 和av engineer 佢地本身無玩開AV, 又或者佢地入大學時入唔到自已想讀的科目, 唔想做呢行, 所以返工都係求求奇奇唔出奇

但淨係玩ACOUSTIC, 唔講用咩器材和調較, 戲院已經無得輸, 因為有幾多個AV 發燒友真係會起屋企做ACOUSTIC, 或者可能好似米樂間SHOW ROOM 咁裝幾塊ACOUSTIC PANELS 就當做左ACOUSTIC

所以米樂個SALES 話好過戲院又真係吹大左D xdxdxdxdxd

norman001 發表於 2022-3-7 23:56

Aless3939 發表於 2022-3-7 00:56
未必既,有心調音既戲院梗係好聲過家用器材。
有D戲院冇心調教,得過爆字,一路睇一路覺得好嘈,然後冇下 ...

嘈我又未試過, 始終戲院地方大, 同埋做左acoustic, 所以就算細聲都會聽得清人聲對白, 器材控制力好, 大場面時好少d 聲會抄埋一碟變成嘈音

以前UA 用JBL, 可能因為JBL 的HORN 出名, 人聲高音得黎唔刺耳, 電影有配樂時好似有成隊弦樂隊起個SCREEN 後面演奏, 但JBL 的SUB 仔好似弱少少, 無乜邊幾間UA 戲院的超低音係勁

MCL 用B&W, HORN 聲音無JBL 咁尖, 聽人聲和樂器聲無JBL 咁好, 但B&W 的SUB 仔幾勁下

broadway 和amc 用martine, 人聲沙和散, sub 仔又痳痳

rockyw 發表於 2022-3-8 14:26

MichaelCha@FB 發表於 2022-3-2 13:40
我都有此問題。客廰百幾呎,梳化又貼牆。想買好小小天龍4700 ,但又怕5.1.4發揮唔到,定係退而求其次 天 ...

4700 粒解碼同 6700,8500 同級
我都係細廳sofa 貼牆 sofa 同電視最多得兩米
都玩5.1.4 , FH + TR 效果好好 係個TR 要花啲心思 擺 頭頂
包圍感很好

Overnite007 發表於 2022-3-8 22:48

戲院做左acoustic, 牆身安裝acoustic panel 去吸音和減少注波, 亦都有false ceiling 做隔音效果
冷氣的FC ...

戲院好唔好聲,都要睇你坐正邊個位。
試過有次個場冇乜人,我打橫試左幾個位,有D位個bass好好,有D就差唔多冇低音。
至於佢同其它商鋪分開電錶,係咪就等同獨立電?咁要睇佢自己嘅影音供電有冇同其它設備如冷氣分開。

n00brx 發表於 2022-3-9 00:28

Pakfrey 發表於 2022-3-5 07:16
如果用Marantz 7015 /Yamaha A4A/A6A 配 Cambridge Audio CXA-81, 師兄有什麼睇法? A4A 好似無pre-out🤔 ...

Yamaha A4A用家,有Pre-Out 亦用緊呢個功能
不過CXA-81印象中冇AV bypass 做唔到你想要既效果

Aless3939 發表於 2022-3-9 01:07

冷氣的FC ...

某D戲院做聲學只係為左每個位都聽得清楚同準確,音質未必間間都有要求,好既聽到唔想走,差既睇到一半想走

最近睇左無家日imax,嘈到我想走{:1_331:}{:1_352:}

C.F.Chung@FB 發表於 2022-3-9 09:14

二手區 有部 Pioneer SC-LX901 可能啱你。

Pakfrey 發表於 2022-3-9 10:31

n00brx 發表於 2022-3-9 00:28
Yamaha A4A用家,有Pre-Out 亦用緊呢個功能
不過CXA-81印象中冇AV bypass 做唔到你想要既效果 ...

謝謝回覆,咁我要再研究一下先🤔

MichaelCha@FB 發表於 2022-3-12 16:42

rockyw 發表於 2022-3-8 14:26
4700 粒解碼同 6700,8500 同級
我都係細廳sofa 貼牆 sofa 同電視最多得兩米
都玩5.1.4 , FH + TR 效果 ...

多謝你毒我,今日終於敗家了。。。諗住amp 一用可以好多年,買部好小小 齊規格的。。。而家諗住月5.1 試下atmos height virtualization...睇下效果點先
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: Av amp 選購建議

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。