Whysee2017 發表於 2022-1-13 20:48

微調MCACC調整結果

最近研究吓pioneer amp MCACC個功能,測出嚟嘅效果麻麻地,想請教吓點樣微調
比較大問題嘅係
1. 中置偏細聲、偏後,尤其睇演唱會時 人聲好似配角一樣。
呢樣都簡單,我將中置由-3dB推到+5dB,大聲咗但整體聲場始終唔平衡

2. 更大問題係subwoofer,有震有聲但始終唔覺有「低音」。
原本MCACC調-11dB,距離10米,事實上距離只有2米左右。我試過調大到-7dB,距離3米左右,明顯有近身咗,但都係好散。再較大聲啲嘅話,十仔自己震到啪啪聲,低音就無啦

如果想有更集中+打心口感,我可以調邊啲setting?
{:1_331:}

MDLP 發表於 2022-1-14 10:10

首先要從機本擺位著手
起碼主喇叭獨立運作時有低音
SubWoofer獨立運作是同樣有低音
Autocal完一加一起碼大過一最好等於二

MDLP 發表於 2022-1-14 10:16

有的屋長闊高四面牆
個尺寸組合又可以啱啱好
無論乜嘢喇叭喺皇帝位都冇低音
但係又會有超低音嗰浸

MDLP 發表於 2022-1-14 10:18

如果唔關擺位同喇叭問題
就唯有喺皇帝位隔離或者後面
加多隻超低音同個皇帝位做direct coupled

MDLP 發表於 2022-1-14 10:19

另外要補充下
要自己印證超低音與喇叭
同埋超低音同超低音
相位一定不能搞錯

marco 發表於 2022-1-14 10:48

MDLP 發表於 2022-1-14 10:16
有的屋長闊高四面牆
個尺寸組合又可以啱啱好
無論乜嘢喇叭喺皇帝位都冇低音

呢隻天空喇叭係control29?{:1_328:}

MDLP 發表於 2022-1-14 10:53

呢隻天空喇叭係control29?

Control28

MDLP 發表於 2022-1-14 10:58

呢隻天空喇叭係control29?

另一個朋友就真係全部control29
L/R就用control30
用x6500無加后咳直推
強勁過一般用啲六吋喇叭加后咳

marco 發表於 2022-1-14 11:44

呢間毒氣室好毒呀{:1_344:} ,但估吾到6500推得掂就真{:6_136:}
control系列是否比較易推?請問後置是否upside down擺法,見高音向下既{:1_259:}

MDLP 發表於 2022-1-14 12:10

marco 發表於 2022-1-14 11:44
呢間毒氣室好毒呀 ,但估吾到6500推得掂就真
control系列是否比較易推?請問後置是否upsi ...

係呀
一般x6系推studio5都好明顯唔夠開揚
control 28 29 30就易推好多之餘
高中低齊曬非常清爽
頁: [1] 2
查看完整版本: 微調MCACC調整結果

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。