carlcarl2222 發表於 2021-12-24 18:47

Marantz 7015 接駁 Blu Ray 問題

想請教一下,

小弟買了SR7015, 接駁Wifi及電視都順利,唯獨接駁Blu-Ray 就有問題,信號曾經短暫出現,但不斷搖晃眨動,後尾直頭無信號,肯定唔關線事,請問各位師兄,是否機件有問題?🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️

rach 發表於 2021-12-24 18:50

所有HDMl 入都有問題?

carlcarl2222 發表於 2021-12-24 19:01

rach 發表於 2021-12-24 18:50
所有HDMl 入都有問題?

試咗2個Inpu都係咁……

rach 發表於 2021-12-24 19:13

咁部機有問題, 如剛買有保,機換機可以嗎?

manlai@G 發表於 2021-12-24 22:10

我發覺現在的AV個HDMI好易壞,之前用710新機係咁,到8012又係咁。真係我手風唔順

carlcarl2222 發表於 2021-12-25 01:03

manlai@G 發表於 2021-12-24 22:10
我發覺現在的AV個HDMI好易壞,之前用710新機係咁,到8012又係咁。真係我手風唔順 ...

好奇怪,電視的顯示輸入是我部Blu Ray機, 但我是Blu Ray入,再由部AV AMP輸出,咁電視顯示輸入,應該係Marantz的。

諗緊係咪關個ARC HDMI 事,依家只用一個ARC HDMI由AV AMP上電視 , Blu Ray 就先入 AV AMP, 再由AV AMP上電視 (經由ARC HDMI),會試吓用多個HDMI 輸出, 由AV AMP 上電視,看看會如何。

咁都唔得,就要找代理了。

manlai@G 發表於 2021-12-25 01:08

試吓換另一條HDMI線睇吓有冇訊號。
可以試吓由BD機直出電視睇吓有冇訊號。

rach 發表於 2021-12-25 01:40

carlcarl2222 發表於 2021-12-25 01:03
好奇怪,電視的顯示輸入是我部Blu Ray機, 但我是Blu Ray入,再由部AV AMP輸出,咁電視顯示輸入,應該係M ...

試下關左AMP及電視 ARC
Bluray> Amp> TV

Foreverwest 發表於 2021-12-25 10:01

Ching可以試埋直插電視

carlcarl2222 發表於 2021-12-25 20:04

manlai@G 發表於 2021-12-25 01:08
試吓換另一條HDMI線睇吓有冇訊號。
可以試吓由BD機直出電視睇吓有冇訊號。 ...

唔該呀師兄~

已試過換綼直出電視,線沒有問題,直出電視都可以,相信係Setting問題,我用Now的入AMP再上出電視都完全沒有問題。
頁: [1] 2
查看完整版本: Marantz 7015 接駁 Blu Ray 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。