Overnite007 發表於 2021-12-15 22:11

加後級的疑問

現用天龍4700推5.1.2,想加5聲道後級推前中後置,鴨毛喇叭就留番比4700。
請問各位師兄這樣的安排有什麼要留意。有沒有什麼特別的設置要求?

Benip 發表於 2021-12-16 07:15

我覺得最大考慮點在於會唔會直上加7CH後級推晒7聲道喇叭,我本來一開始都同樓主一樣諗法,靜返一對比AV AMP推,但個人整體性問題,硬係覺得都加後級,不如比晒後級推,咁每聲道都係同一部AMP推出來會一致啲

NM0101 發表於 2021-12-16 12:36

正常的話應該係全部喇叭交俾後級去推, 不過呢個係只玩地面嘅做法。依家多咗ATMOS, 所以就要睇預算同使用情度。
冇咁多錢又唔想買二手, 當然夠推地面就算。另外就係睇ATMOS電影有幾多, 十套有八套都有, 而且就算套戲冇ATMOS都會用模擬全景聲去升頻的話, 當然天空都用埋後級最好啦。
少過四套的話就可以再考慮一下將來係咪真係會需求上多咗。
如果最後決定只用後級推地下的話, 要注意地下同天空的音量是否一置, 不過多數到最後都係要在AV amp加大返天空嘅音壓。

rockyw 發表於 2021-12-16 12:56

我都用緊 4700
駁曬9隻行5.1.4
FH + TR 用衛星 minx 22, 試過加大FH 同TR db 成套聲會拆可能唔夠力
想玩得好 睇嚟遲啲都要 加5聲道後級 入門 馬仔部mm7055 得唔得?

aeiou 發表於 2021-12-16 13:45

rockyw 發表於 2021-12-16 12:56
我都用緊 4700
駁曬9隻行5.1.4
FH + TR 用衛星 minx 22, 試過加大FH 同TR db 成套聲會拆可能唔夠力

我都係用緊 4700 將近一年
行緊 6.2.4
我自己嘅方案係將兩隻前置駁去舊有隻 AMP ,而舊 AMP set 咗做 Pure Audio mode。
有師兄話過 AMP 駁返 AMP 啲聲會差咗,但我自己又唔係咁覺。同埋咁做係想留番部舊 AMP,唔好浪費。
依家睇戲係行 6.2.4 ,聽歌係行 2.2,啲聲我自己覺得好ok。我自鍾意就得。
音響好玩之處,就係用自己負擔得起嘅金錢去搭建自己理想中嘅所謂「好聲」。祝大家玩得開開心心!

leung133 發表於 2021-12-16 13:55

個人覺得,與其加後級,不如上8500更好,
如果唔係4700本身都未滿足到升級需要,
加後級靚過部AV AMP又哂左,
同級將來升級又煩~~不過直上8500先再諗好過~{:6_143:}

rockyw 發表於 2021-12-16 15:03

8500完全唔同價位,一部入門 馬仔7055 5ch 後級都係8K,夾埋部 4700都仲平一截啊

leung133 發表於 2021-12-16 15:46

rockyw 發表於 2021-12-16 15:03
8500完全唔同價位,一部入門 馬仔7055 5ch 後級都係8K,夾埋部 4700都仲平一截啊 ...

咁其實儲多少少錢,一次過升級好過...

rockyw 發表於 2021-12-16 20:07

aeiou 發表於 2021-12-16 13:45
我都係用緊 4700 將近一年
行緊 6.2.4
我自己嘅方案係將兩隻前置駁去舊有隻 AMP ,而舊 AMP set 咗做 Pur ...

反面有啲興趣師兄點地下行7.6 隻喇叭{:1_328:}

aeiou 發表於 2021-12-16 20:36

rockyw 發表於 2021-12-16 20:07
反面有啲興趣師兄點地下行7.6 隻喇叭

係行 6.2.4
4700 極限 只得 11個 channel ,最多只可行 7.4,而我只不過係玩 6.4,比 standard 玩少一個 channel
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 加後級的疑問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。