C.F.Chung@FB 發表於 2021-11-19 15:27

littlefat69 發表於 2021-11-19 14:11
咁樣值唔值得換電視呢?

每個人睇法唔同。如果你玩4K UHD 碟,我就覺得值。因為4K碟有好多都是DV, 而不是HDR10+

C.F.Chung@FB 發表於 2021-11-19 15:32

littlefat69 發表於 2021-11-19 14:12
但係我想sony showroom睇過, 覺得 dolby vision個畫面好似好暗, 唔知係唔係我嘅錯覺 ...

SONY TV 的 DV 可以選 ‘明亮’ 或 ‘柔和‘ 。 可能showroom 那時set了柔和。
我而家用緊A80j set DV明亮,畫面好光 及 對比鮮明。

Hobbyists 發表於 2021-11-19 15:44

我覺得DV係好重要,冇既起碼要有HDR10,乜都冇既時候基本上黑位黑埋一舊,睇番轉頭既時候咁有DV你會覺得係好重要 ,因為正常番個對比度,有高對比度之餘有暗位。

hoikei 發表於 2021-11-19 16:17

非常重要

se人 發表於 2021-11-19 16:28

睇串流野,我會戴返啲木眼木耳

littlefat69 發表於 2021-11-19 16:35

C.F.Chung@FB 發表於 2021-11-19 15:27
每個人睇法唔同。如果你玩4K UHD 碟,我就覺得值。因為4K碟有好多都是DV, 而不是HDR10+...

我主力串流 多

littlefat69 發表於 2021-11-19 16:35

se人 發表於 2021-11-19 16:28
睇串流野,我會戴返啲木眼木耳

師兄此話何解呢??

littlefat69 發表於 2021-11-19 16:36

C.F.Chung@FB 發表於 2021-11-19 15:32
SONY TV 的 DV 可以選 ‘明亮’ 或 ‘柔和‘ 。 可能showroom 那時set了柔和。
我而家用緊A80j set DV明 ...

其實我真係唔係好識睇, 可能係我睇錯{:1_331:}

Giogio 發表於 2021-11-19 16:47

KenLeung1@FB 發表於 2021-11-19 15:14
只為disney+嘅唔重要
佢個dv只為點燈,唔覺靚

講中了 肉眼有冇DV可能冇乜感覺
但著左燈 心裡無比滿足

Mingmingday 發表於 2021-11-19 22:16

買電視, 擴音機時覺得好重要,依家開機睇戲無論是串流或是4k碟, 理都冇理過
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 請問 杜比視界 dolby vision 係咪好重要呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。