oyama 發表於 2021-11-16 10:30

用 HDR / Dolby Vision睇電影的設置?

我之前用緊係大約12年前的電視,係Sony 47寸。

無比較無傷害,我一直睇電影都覺得可接受,咩 HDR DOLBY VISION MOTION BLUR 我全部只係睇人係論壇寫過。

近年才知有60FPS的電影,好似Gemini Man 咁,係部Sony 電視睇,覺得“順滑”得太勁,“高清”得太多。好似睇風景記錄片咁。係好多“擺明全個畫面大部份係用CG畫出來”的場面時,
更會好明顯睇到“假”的CG部份,跟“真人”演員“十份不配合。 真人完全立體,由個畫面突晒出來,但佢背後的太空船,雪山,火山,等等呢類CG背景,就完全好似一幅backdrop咁,痴係左畫面最入面,只好似一大塊布係演員後面咁。

好了,2021年我終於換電視,有支援HDR10 DOLBY VISION及當然好多其他方面都會強過12年前買的Sony電視。

我發覺,播 HDR10 DOLBY VISION之類的電影時,電視機都會default 用”明亮“的設置,這時,就會出現我上邊提的情型,演員十份立體地突出畫面但CG野就一塊布係後面咁, 兩者不配合。

手動轉”柔和“後,就好似變番以前咁了,演員及CG背景, 都比較結合埋一埋,背景不會覺得太假。

當然,轉去 柔和 後,畫面整體都無 明亮 時咁清咁光。

大家覺得,其實應該用哪個置設才是算為”正確“呢?

定係,每一套電影 都不同?

rach 發表於 2021-11-16 12:16

我通常都會用cinema mode,. 或者在自訂Mode中微調, 😎

小瑟 發表於 2021-11-16 12:33

我有時日頭就明亮, 不過唔多用, 唔係真係唔夠光. 但又唔係好覺有師兄既問題~
我A9G~

oyama 發表於 2021-11-16 12:47

可能都係習慣問題吧.

或者我食開車仔面10幾年, 未習慣食和牛 :)
頁: [1]
查看完整版本: 用 HDR / Dolby Vision睇電影的設置?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。