ivan2344 發表於 2021-11-15 22:51

新安裝電視後中置無聲

請教ching 們電視中置無聲,所有聲由左右喇叭出晒,但吾識點設定返人聲由中置出,我想問我係應從邊度檢查同fix 返?謝謝

TV: Samsung 55" QN85A
擴音機:Onkyo 626

1. 開埋blueray 機播cd, 中置確認有聲
2. 電視active 左eARC, 音效輸出設定HDMI
3. HDMI 插去電視eARC 位,另一邊插去擴音機ARC 位
4. Onkyo 設定,開ARC

rockyw 發表於 2021-11-16 00:42

電視本身係兩聲道,唔做任何處理avm只會跟返兩聲道出聲
試下upmix去其他surround mode

ivan2344 發表於 2021-11-16 00:52

rockyw 發表於 2021-11-16 00:42
電視本身係兩聲道,唔做任何處理avm只會跟返兩聲道出聲
試下upmix去其他surround mode ...

halo Ching, 想問下要點set

rockyw 發表於 2021-11-16 01:03

ivan2344 發表於 2021-11-16 00:52
halo Ching, 想問下要點set

每部avm都唔同wo
我用denon有 surround upmix去 dts / auro 3d
詳細要睇返你部機說明書

Kowloonman 發表於 2021-11-16 07:54

首先播CD中置有聲真係好怪囉.九成係AV Amp在Bly-ray機輸入嗰組設定咗啲古怪聲效夾硬模擬多聲道.多數電視訊號係兩聲道中置自然係冇聲.你可以用同樣做法去令中置有聲.聽講Denon特登整咗個模式就係等模擬多聲道時個中置冇聲去配合音樂軟件,估唔到你喜歡反其道而行.

ivan2344 發表於 2021-11-16 08:18

Kowloonman 發表於 2021-11-16 07:54
首先播CD中置有聲真係好怪囉.九成係AV Amp在Bly-ray機輸入嗰組設定咗啲古怪聲效夾硬模擬多聲道.多數電視訊 ...

我新手吾識,之前都係搵師傅裝,可能習慣左睇電視中置出人聲XD

應該點set 返岩,我一步步執返,因為我吾知係hdmi 線插錯,定係amp setting 錯

係咪入返amp 設定,音效Out, 簡返blyray 入面,改下d 設定試下?同樣入TV 果格,改下d 設定,令中置出返人聲?

Kowloonman 發表於 2021-11-16 13:14

應該係AV amp設定問題,開咗啲虛擬環繞聲模式令到唔應該有聲既喇叭出聲.改翻晒直出就會正常.
頁: [1]
查看完整版本: 新安裝電視後中置無聲

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。