ezam 發表於 2010-3-25 10:26

好難話得埋一生一世嘅X100
不過樓主都算有目標,小弟推介D300s+105Micro+sb600=約18-19k
小弟早兩 ...
timlee672 發表於 2010-3-23 16:10 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

哈哈,家陣睇番之前的帖,諗住抄低d資料
先睇倒原黎師兄影的相,唔好意思,小弟大意了...

師兄,你影的相,小弟覺得好好喎,層次分明,都好detail
請問師兄有冇用腳架架呢{:6_239:}
以前小弟影product,可能用DC,所以影唔倒師兄呢種效果囉

aidan 發表於 2010-3-25 10:51

又多口講多句 35MM F/2 要手動對焦.
ezam 兄要考慮清楚, 如要自動對焦就35MM F/1.8
不過長遠計會上FF機兩支只可以選擇35MM F/2.
F/2 (FF/DX兩用)
F/1.8 用在FF機得五百萬像唔可以CORP.

ezam 發表於 2010-3-25 10:58

回復 62# aidan

唔好意思,乜叫做<長遠計會上FF機兩支>
----> FF機係乜名詞黎架{:6_136:}

aidan 發表於 2010-3-25 11:03

回復 63# ezam

Full frame(全片幅)的意思,就是相機內的感光元件(CCD或CMOS)面積與傳統35mm菲林(24mm x 36mm)一樣。

而現在市面上大部份的DSLR相機(如CANON的350D / 30D 或 NIKON的D70 / D200 / D2X)的CCD或CMOS面積一般只達到傳統35mm菲林約66%。

因為CCD 的 面積較菲林的細了, 所以鏡頭所投射於CCD上的影像只會得成像中間部份可以紀錄到,

這就是我們常說,把鏡頭放在非full frame的DSLR相機時要大約X1.5的原因了(即是一支50mm的鏡頭會變成75mm)。****不過要注意,其實focal length並沒有改變,只是裁去了四邊,所以跟真正的75mm是略有不同的****

而鑑於現在大部份的鏡頭的焦距都是根據傳統35mm規格製造,所以Full frame的優點在於可以不用有任何焦距上的換算和分別下使用這些鏡頭,24mm廣角就是24mm廣角(如果24mm x 1.5已經變成36mm,廣角的效果會大減)

而早前KODAK曾經出產過一部採用NIKON機身並支援NIKON鏡頭的Full frame相機-Pro SLR/n,不過此機已停產。

另外順帶一提,就著非full frame的問題,各廠家於是就開發了專為DSLR而設計的鏡頭

CANON為EF-S鏡頭, NIKON為DX鏡頭,這些鏡頭都可以解決部份非全片幅相機帶來的不便。

(最大的問題是要花錢買@@")

mankoo米高 發表於 2010-3-25 11:22

一般普通DC仔又好難同一部數碼單反比較的,由相機處理能力至鏡頭都有分別,
例如測光,顏色處理,雜訊控制,由其現今世代相機好重視高ISO處理能力,
好像Nikon D300S,在上述功能已經做得非常出色了,
你話DC仔手震,其一係DC仔一般鏡頭光圈較為細,ISO能力又較低些,
導致快門速度會慢一些(除非用埋內閃,但一閃又唔自然),
再加上機仔細細,重量分佈得唔好,拍攝時又用Live View觀察而機身離開面部,
所以會導致整體平衡感及手感相對數碼單反較差些。

回復mankoo米高

唔該師兄,我會抄低晒佢,慢慢睇清楚的

係呀,我影野好隨意,不過因為影出黎,我覺得效果 ...
ezam 發表於 2010-3-25 10:20 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

ezam 發表於 2010-3-25 12:01

回復 64# aidan

好詳細呢....小弟好佩服呢
真係唔知小弟要玩幾多年,睇幾多書,先識....{:6_131:}

係喎,其實係咪要take course架呢
抑或搵部啱自己的機,同部機好好溝通,之後與機成為同伴,都可以架呢{:6_147:}

ezam 發表於 2010-3-25 12:10

回復 65# mankoo米高

我記得以前用菲林機影相時,因為hold得太實
攪到塊面個眼位有個印添呀,哈哈{:6_244:}
DC我有過兩部,不過感覺都唔係太好呢

哈,其實呢係網上面咪有d師兄用唔同牌子的機,影左d相load上網
係電腦度睇,其實係咪唔太能夠睇倒真的質素架呢
因為通常以小弟所知,upload的都會down grade個dpi免張相太大喎
同埋係版面度睇,始終好似好多都ok的
但通常load番落黎,用photoshop開,都會起晒pixel的

唔知師兄明唔明小弟講乜呢{:6_136:}

因為如果係會用影出黎的相做柯式印刷,質素係唔可以太差的,我意思指未retouch之前
之前見過有d人像相,即係好似外國或日本雜誌封面果種
雖則一定經過加工,不過例如面部texture等等的細緻位,都好分明
其實一部數碼單鏡係咪有可能影倒呢種效果架呢{:6_229:}

aidan 發表於 2010-3-25 13:16

回復 66# ezam

師兄你客氣啦, 我都係上網搵...在公司邊可以打咁長篇
其實又唔洗話一次過...慢慢學都有佢的樂趣!!!

course 唔一定要上睇你自己決定, 多睇書多練習都可以學到.
我讀書時上堂都係學乜係光圈, 快門呢D機本知識.

ezam 發表於 2010-3-25 14:17

回復 68# aidan

哈哈,好耐以前,我都好似上過幾堂攝影
不過就係吹水堂多過實用呢
等我放工走去報紙檔,睇下有乜攝影雜誌先{:6_229:}
呢個年頭留多個錢,買多支鏡,仲好啦,哈哈

唔該晒,師兄{:6_162:}

aidan 發表於 2010-3-25 15:14

回復 69# ezam

其實報紙檔都唔及(灣仔, 旺角, 深水埗)電腦商場賣電腦書的舖頭多
你可以去睇睇架!!!
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 近期有冇好機介紹呀

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。