oyama 發表於 2021-11-2 09:43

出聲的設備已經駁左去電視機的ARC eARC , 但都無聲出

之前我出文問過, 有師兄 教路, 用一粒淘寶神器 [外表係一粒一進一出的HDMI轉駁器, 側邊有個switch可以選 CEC / IR ],我剛用了, 似乎完美解決了問題

我有兩部出聲設備 (就叫佢地做 sound A / sound B), 兩部都有ARC HDMI

我的TV有1個HDMI ARC/eARC, 2個HDMI

我有時想係sound A 出聲, 有時想係 sound B 出聲 [其實sound A係真speakers, sound B係耳機, 咁我家中無其他人時我就開大sound A, 有其他人時我就用sound B 費時嘈到其他人]

Scenario 1:
sound A ARC HDMI 駁去TV eARC ARC HDMI (HDMI 1)
sound B ARC HDMI 駁去 TV HDMI (HDMI 2)

用sound B出到聲, 但關晒機, 第二日起身, 開TV, 發現sound A無聲. TV無用到CEC開機sound A, 就算我手動開機sound A, TV內的CEC HDMI裝置表內, sound A 及 sound B 都見不到.

Scenario 2:
sound A ARC HDMI 駁去TV HDMI 1
sound B ARC HDMI 駁去粒淘寶神器, 神器switch選了IR, 之後才插入 TV HDMI 2

TV關機, 開TV, 等大約10秒, sound A會自動俾TV的CEC開到機, 出到聲.TV的CEC HDMI裝置表內, 見到sound A. 我可以手動在TV選睇HDMI 2, 正常睇到畫面, 出到聲. 呢一刻, sound A 及 TV 都係無出聲.只有我想出聲的 sound B 出聲.

我之前都reddit wiki 搵過, 睇到英文forum 都有人講過, ARC eARC 之下, TV只可以駁1部有eARC ARC的發聲設備. 多個1部的話, 就算第2/3部係駁TV的非eARC非ARC洞, TV都會confuse左, 唔知邊部係邊部, 出聲都會錯左或者無聲出.有人教過其實可以用刀切斷HDMI其中一隻金腳, 好似係第13腳, 就可以disable左呢個HDMI插頭的CEC功能, 再插入TV時, TV就會當佢係一部非發聲設備, 好似PS5 xbox DVD bluray機咁, 一直只輸出聲音去TV駁住的唯一一部發聲設備, 即係eARC ARC HDMI 駁住的一隻發聲設備.

係我的case當中, 我的sound B係sony mdr hw700ds, 我的nintendo switch及有隻安卓盒子 x96 max+ 駁住佢. 咁我想用 sony mdr hw700ds 耳機去聽 的nintendo switch 或 x96 max+ 的聲音時, 我就在TV選 HDMI2. 咁聲音就由 mdr hw700d 耳機發出, 畫面就由TV睇到, 呢一刻, TV 及 sound A 都無發聲. 達到我的目的.

到我想用sound A發聲時, 比如我想睇電視台時, 或者我想玩駁緊TV HDMI3 的xbox series x 時, 我就關掉sound B的電源, 開 sound A電源, 咁電視台/xbox series x 的聲音, 就由sound A發出.

講到1999唔好意思, 總之, 如你多過一部發聲設備駁TV而有問題時, 可以考慮下呢粒神器, 幾十蚊, 不用任何技術, 就可以解決到我的問題. 希望大家都得.

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.48052e8dr9hrR6&id=620702151374&_u=27ht71cbaf1

https://post.smzdm.com/p/aek8rznm/

leung133 發表於 2021-11-2 12:29

首先你要知果個「神器」既作用,係用黎將HDMI線既某個ACTIVATE CEC既接頭阻隔,
令你開左「IR」時,唔會傳到CEC信號去相應既機,令佢唔會開著對面部機
係呢個前題下,呢個「神器」應該放係「你唔想佢觸發開機」既器材上面
我同你既設計都一樣,都係一個AMP+一個耳機,分享下我既處理:
1)AMP(所有器材HDMI OUT去哂AMP) HDMI OUT(EARC)->電視(EARC)
2)AMP HDMI OUT2->耳機(機內有得關CEC) HDMI IN->耳機HDMI OUT->電視
如果屋企無人,就正常開機聽,咁就會聽到AMP SPEAKER出聲
如果有人,就MUTE AMP,手動開耳機, 咁耳機就會有聲
所以我無用到咩神器,神器睇落亦未必幫到你手~因為你唔會想每次申隻手去機後搞D HDMI線{:6_126:}

leung133 發表於 2021-11-2 12:30

leung133 發表於 2021-11-2 12:29
首先你要知果個「神器」既作用,係用黎將HDMI線既某個ACTIVATE CEC既接頭阻隔,
令你開左「IR」時,唔會傳到 ...

不過提下,呢個方法就會變左無論咩時候都要用部AMP,會用電多D
但個人覺得聲音經過AMP處理左好似仲好D

oyama 發表於 2021-11-2 17:21

leung133 發表於 2021-11-2 12:30
不過提下,呢個方法就會變左無論咩時候都要用部AMP,會用電多D
但個人覺得聲音經過AMP處理左好似仲好D ...

電我無咩concern了. 佢呢粒野"話" 係支援 HDMI 2.0 我無所謂, 反正我用佢的一部裝置, 都好似只出到1080p.

leung133 發表於 2021-11-2 17:40

oyama 發表於 2021-11-2 17:21
電我無咩concern了. 佢呢粒野"話" 係支援 HDMI 2.0 我無所謂, 反正我用佢的一部裝置, 都好似只出到1080p. ...

TB既野,聽住少少先就得啦,以你情況,呢件野幫唔到你D乜,可能你試下我個方法睇得解唔解決到先~

oyama 發表於 2021-11-2 18:57

leung133 發表於 2021-11-2 17:40
TB既野,聽住少少先就得啦,以你情況,呢件野幫唔到你D乜,可能你試下我個方法睇得解唔解決到先~ ...

我已經用緊呢粒野大約1日了, 暫時都可以完美解決我的問題.
頁: [1]
查看完整版本: 出聲的設備已經駁左去電視機的ARC eARC , 但都無聲出

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。