pac 發表於 2021-11-1 13:56

唔使錢有箱開(KEF)

首先好多謝POST 76 同KEF 借出咁多嘢俾我玩{:6_162:}
一對LS50 META,KC62拾仔及KF92.仲有一對腳架添。
萬分感謝{:6_143:}
上次去KEF SHOW ROOM 咁大地方效果當然要打個折啦。
我睇吓依套野在我依個2百幾呎嘅地方會表現成點先?{:6_134:}

同場加演RCA 線,因為我無RCA線,多謝76借出{:6_193:}

pac 發表於 2021-11-3 18:55

試玩報告第一回兩聲道
先試2.0 LS50 META

開聲中高音頻吸引,聲音是乾淨輕快,可以做濶音場效果,佢果個吸雜訊嘅新設計確實有料到{:6_193:}
底頻方面有佢個size 應有水準啦{:6_182:}
跟住試2.1 LS50 META +KC62

做法是先用AV AMP 分頻 HP80HZ LS50 META 90HZ LP KC62
感覺完全兩個世界{:6_178:} 密度包圍感以級數提升,播春光花月夜果啲低頻豐厚實淨但又唔會掩蓋高中频,每一個音色聽得清清楚楚{:6_212:}
空間感都好正。最難得係兩種喇叭嘅接合點非常好,你唔會聽到不協調,拾仔完全隱形,唔話你知加左拾仔我諗你都唔係咁容易聽得出嘅。{:6_220:}

再嚟試嘅當然系LS 50 META +KF92
跟上面方法先分頻啦!
同KC62 嘅分別糸低頻會鬆容更自然,當你試MJ 果陣完全拋離KC62 好多,包圍都正好多。
不過就無KC62 咁幼細喇。所以睇吓你想要嘜啦{:8_366:}

以下是用作試機的碟

遲啲會有睇片多聲道玩後報告,有興趣嘅朋友要留意喇
{:8_392:}

pac 發表於 2021-11-7 21:47

糸時候找埋尾數喇{:6_138:}
試玩報告第二回
多聲道7.1.4 睇戲編。
所用影片

LS50 META + KC 62
首先試ERIC CLAPTON 第12 cut
試吓開始果浸低頻點先?
你會感覺到有合格嘅低頻存在,但始終單原細所以不能潛得好深,
播到首歌中段果種低低頻會無咁深時整體就來得好好多喇,

到試播班加西13小時 第17 cut 時
開始都係有一浸浸佢低頻,有啲師兄嚟家訪我果陣我都有播架,
仲叫佢地返屋企試吓出唔到依浸低頻㗎!講返KC62都中規中矩啦,
你會覺得夠嘅,但唔會覺得緊張同過癮。{:6_174:}

再嚟試KF92

始終都係一寸長一寸強,表現完全壓倒KC62
低頻潛得深好多,播片氣氛都好好多 。
衝擊力各樣我都系果句「會比一個中階12寸拾仔好」。

跟住玩埋KF92+KC62

當然感覺完全勁好多啦。有DD15+ 8成功力架。
睇戲真係會過癮好多啦{:6_134:}

總括而言
KC62 適合100呎以內地方
而KF92 就適200多小小呎用啦。
後補小小就係對LS50 META 真係有驚喜,播片時完全唔覺果啲系書架喇叭出嘅。
依幾日都有幾位師兄上嚟聽過,個個都動起手指公{:6_138:}

anson11 發表於 2021-11-1 14:25

Nelson 兄度靚聲過 showroom ! 🤣

yiuhei13 發表於 2021-11-1 14:28

等師兄開聲後嘅表現分享。{:12_723:}

toms110 發表於 2021-11-1 14:52

正,KEF死忠👍🏼👍🏼👍🏼
又有新野玩{:6_128:}

pac 發表於 2021-11-1 15:26

anson11 發表於 2021-11-1 14:25
Nelson 兄度靚聲過 showroom ! 🤣

點會呀?{:1_336:}

pac 發表於 2021-11-1 16:04

pac 發表於 2021-11-1 15:26
點會呀?

我會分幾個程序去試會唔依套野。
1)純2ch
2)加拾仔試2.1
3)睇戲7.1.4
4)用kc62加KF92玩雙拾

極地雪 發表於 2021-11-1 16:43

今次 LS50 META & wireless 2 的確進步左唔少,特別人聲同空氣感~

pac 發表於 2021-11-1 16:55

極地雪 發表於 2021-11-1 16:43
今次 LS50 META & wireless 2 的確進步左唔少,特別人聲同空氣感~

我之前對LS50嘅感覺真係麻麻哋{:6_136:}
但係LS50 meta又幾好喎。
{:6_127:}

MDLP 發表於 2021-11-1 21:55

唔使安信兄弟都有得借
一定明撐你

fm31331 發表於 2021-11-1 22:18

真係好吸引,絕對支持!{:6_128:}
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 唔使錢有箱開(KEF)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。