快活人 發表於 2021-10-28 02:39

kingyan 發表於 2021-10-28 02:23
所以毒品真係唔好亂試

你係咪吊我哋呢班道友引啊,麻煩你快啲出報告等我哋解吓毒呢 {:8_395:}

kingyan 發表於 2021-10-28 11:42

不如講番條龍先, 其實條線用價銭計係絶對超值既, 用1萬以下線插聲比較百分百有驚喜的因不是差小小,
係差幾條街, 插畫方面如你是用開7千左右既線佢都會有驚喜比到你既. 但同AIM LS3(1萬左右)比較就 我會簡LS3,
因為每部戲顏色有別 但LS3會好容易SET到個平行㸃 但龍就唔得了因㸃SET都 做唔到個平行㸃,
可能是個人口味問題龍這價錢用來插的話買得架嗱, 插畫面就唔推薦了, 不過夾乜TV都有影響既, 自行決定啦

koo9726 發表於 2021-10-28 11:50

不如講番條龍先, 其實條線用價銭計係絶對超值既, 用1萬以下線插聲比較百分百有驚喜的因不是差小小,
係差幾 ...

銀線與光纖分別嗎?

kingyan 發表於 2021-10-28 11:55

koo9726 發表於 2021-10-28 11:50
銀線與光纖分別嗎?

其實玩線不用理會佢用乜技術, 睇效果既姐

vivibo 發表於 2021-10-28 12:02

我反而同Kingyan兄調轉, 龍和LS3都同時擁有過, 最後聲和畫都用龍, LS3就送走了.

koo9726 發表於 2021-10-28 12:07

kingyan 發表於 2021-10-28 11:55
其實玩線不用理會佢用乜技術, 睇效果既姐

一向以為是與物料有關,以我認知,銅線在音質上效果比銀/光纖好,更有層次,而銀/光纖線性偏速度方面,所以用在畫面上比較理想,如有錯請指正!

kingyan 發表於 2021-10-28 12:10

vivibo 發表於 2021-10-28 12:02
我反而同Kingyan兄調轉, 龍和LS3都同時擁有過, 最後聲和畫都用龍, LS3就送走了....

所以我話夾乜TV都有影響, 投影可能又另一番景像

toms110 發表於 2021-10-28 12:26

一向以為是與物料有關,以我認知,銅線在音質上效果比銀/光纖好,更有層次,而銀/光纖線性偏速度方面,所 ...

小弟愚見,唔去比較金屬平貴,銅聲音係較暖,但速度不夠快,本質易氧化,聲音容易受日子時間而影響音質,而銀、鍍銀方面導電率高,所以中高頻去得好快好刺耳,而且聲音偏薄。
所以坊間以銅或銀做主要材料,之後再用唔同嘅合金去將佢混合從而達到自己品牌獨特嘅音染,Siltech係其中一個金銀兩溝而非常成功嘅一個牌子

toms110 發表於 2021-10-28 12:33

係差幾 ...

恭喜Kingyan兄又搵到正確方向成功升級HDMI線,嚟緊下一步應該會試埋條Dalby Lan,期待下次報告{:6_128:}

kingyan 發表於 2021-10-28 13:22

一向以為是與物料有關,以我認知,銅線在音質上效果比銀/光纖好,更有層次,而銀/光纖線性偏速度方面,所 ...

分享經驗姐, 不用太介懷, 銅/銀/光纖線我覺得要有相約價錢的方可比較到,
因唔同玩兩聲道既線材, 我都係玩左咁多種AV唔同材質先知,
現就覺得有質素既光纖插畫面係容易達平行㸃, 插聲就兩極伸延比較好 但欠缺分析力,
到達某音量時會燥底, 如平價銅/銀線我會玩銅線, 因平價銀線會效果唔理想,
仲有銀線唔係一定是好, 靚線, 主要是玩屏蔽, 仲有零電位問題都好大影響
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 屠龍記 Nordost Valhalla 2 HDMI

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。