wongzippy 發表於 2021-10-25 18:33

Apple Tv + Amazon Prime 無比較,無傷害

大家好,小弟器材如下:

Panasonic GF740
DENON 1600

近期開始用 apple TV睇 prime video,
一路都無比較過不同 input 出來質素。
不過覺得 apple tv 出畫面總係唔順眼,
咁就試吓用電視內置 app 同 xbox one x (舊款嗰部) 試
一試發現質素如下
高至低:內置app > xbox > apple tv
以電視認到signal 內置app = DV, xbox HDR, apple tv = DV

但apple tv 完全唔對版,有時畫面有星光係無左,黑夜森林有樹又無左。

想請教究竟係咪我有野set 錯 ?

vincent369 發表於 2021-10-25 19:19

係唔係要disableApple TV default 既 Dolby Vision 先,Amazon Prime 大部份片係HDR/HDR10+,電視型號相信係GX740H

ericjoe 發表於 2021-10-25 23:03

apple TV 畫還可以, 聲就....   btw 我用netflix 比,內置app 聲畫完勝....    聲音差距好大,apple TV 係要自己先解再pcm multichannel 落amp , 好差...

wongzippy 發表於 2021-10-26 00:35

vincent369 發表於 2021-10-25 19:19
係唔係要disableApple TV default 既 Dolby Vision 先,Amazon Prime 大部份片係HDR/HDR10+,電視型號相 ...

師兄啱,㨂返HDR 畫面效果好番。(其實之前試過,但係唔知點當時唔work,可能眼花。

不過內置真係話段片係DV,畫面又真係好 Apple TV 好多。

同一套劇,Apple TV HDR, 內置app DV.

wongzippy 發表於 2021-10-26 00:41

ericjoe 發表於 2021-10-25 23:03
apple TV 畫還可以, 聲就....   btw 我用netflix 比,內置app 聲畫完勝....    聲音差距好大,apple TV...

之但係我電視應該 atmos 唔返去 amp

係咪應該要eARC 先得 ?

根本英俊 發表於 2021-10-26 11:19

Panny內置APP太優秀. 好多CHING都讚好. 係個介面老土D.

ericjoe 發表於 2021-10-26 12:28

wongzippy 發表於 2021-10-26 00:41

ya....我係samsung earc 番amp 出atmos 好順暢.

茶母 發表於 2021-10-26 12:45

Netflix嘅Dolby Atmos 只係用Dolby Digital +傳輸, ARC已經可以回傳返amp, 冇需要eARC

你可以試吓

另外apple TV可以試吓用新嘅auto cal功能, 都算準嘅, 最好將TV picture mode 用standard default先 cal,

再跟自己心水調,

wongzippy 發表於 2021-10-26 18:27

茶母 發表於 2021-10-26 12:45
Netflix嘅Dolby Atmos 只係用Dolby Digital +傳輸, ARC已經可以回傳返amp, 冇需要eARC

你可以試吓

多謝指教,可以試試。

不過小弟睇緊 prime video。
同埋就咁 ARC 都回唔到聲返去 AMP,其實都仲未知乜事,因為換左1600 後一路冇用 ARC function 所以唔知原來一路都唔 work。

可能線問題掛

wongzippy 發表於 2021-10-26 23:04

原來P記,ARC 叫 VIERA LINK,我頂 {:1_336:}
頁: [1] 2
查看完整版本: Apple Tv + Amazon Prime 無比較,無傷害

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。