tontontony 發表於 2010-3-22 20:52

Tokina AT-X107 DX

有冇CHING 用過~ E支鏡~~
跟據人士透露~ 佢10MM時係FISHEYE 由11~17MM 就係正常 WIDE 鏡~~
比我E+入門機用好似幾好~~~
有冇CHING 用梗???? 有冇評語???{:6_162:}

aidan 發表於 2010-3-22 22:21

107都幾好
不過建議買116評價會好少少, 光圈大D...成像同角位更出色{:1_330:}

tontontony 發表於 2010-3-22 22:27

但係 116 冇 fisheye 玩喎...{:6_203:}

aidan 發表於 2010-3-22 22:37

回復 3# tontontony

116都係半魚眼喎{:6_142:}
我問過朋友借來玩過...如果想魚眼同廣角, 呢支真係幾好用.

tontontony 發表於 2010-3-22 22:39

半魚眼既意思係??? 我唔係用 FF 機喎~

aidan 發表於 2010-3-22 22:43

回復 5# tontontony

半魚眼都有魚弧度...但係無咁弧
我用係D300呀

tontontony 發表於 2010-3-22 22:45

咁點為知半魚眼~~~我問人借左支 俄仔魚眼鏡試~~但冇咩效果~~
我個FD 話支俄仔主要係比 FF機用先有明顯效果~所以介紹左 107比我~叫我睇下~

aidan 發表於 2010-3-22 22:51

回復 7# tontontony

半魚眼都有魚眼弧度.
116係無107咁弧, 如果你真係好喜歡魚眼弧度...都係107啦!!!

tontontony 發表於 2010-3-22 22:55

回復tontontony

半魚眼都有魚眼弧度...但係無107咁弧
如果你真係好喜歡魚眼弧度...都係107啦!!! ...
aidan 發表於 2010-3-22 22:51 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
明白~~~
咁CHING 有冇用過~Tamron SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II VC (B005)NEW
我問FD借左支 A09 覺得 幾正~~~本來心思思想入返支 A09 但由於依位FD已經好少用支 A09 基本上可以當係自己既用住先~哈哈~
所以有D想入 B005 或 A16
有冇咩評語呢? NEW野多左個 VC 係咪真係咁有用呢???

tontontony 發表於 2010-3-22 22:57

回復tontontony

半魚眼都有魚眼弧度.
116係無107咁弧, 如果你真係好喜歡魚眼弧度...都係107啦!!! ...
aidan 發表於 2010-3-22 22:51 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
我都係比我結婚果時既 SNAP SHOT 吸引左~覺得幾覺得~~
不過我都明白~~實際用途未必好大~~
不過 可以當埋 11-17 既 WIDE 鏡~所以都好似幾正~~
頁: [1] 2
查看完整版本: Tokina AT-X107 DX

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。