szehoward 發表於 2021-10-16 10:25

Pioneer lx901 dolby vision 設定

擁有901已經數年,已經網絡update做最新 firmware,
最近因買了shield tv pro , 想看netflix ,發現出不了dolby vision,(直接連電視可出dolby vision)已經set 901的hdmi out 做main+sub ,懇求各位幫助設定901!
{:6_137:}

alleelarry 發表於 2021-10-16 12:31

我都係用 901,AppleTV 4K 過到,Xbox One S 初頭用係唔得,直到有一天 Sony Android TV 有大更新,Xbox One S 都有,就成功用到 Dolby Vision,至於 901本身無任何相當設定,但樓主用 Nvidia Sheild,我就未用過,但就似係 NS 本身既支援問題!

szehoward 發表於 2021-10-16 12:54

alleelarry 發表於 2021-10-16 12:31
我都係用 901,AppleTV 4K 過到,Xbox One S 初頭用係唔得,直到有一天 Sony Android TV 有大更新,Xbox On ...

感謝師兄回覆,因我試過shield tv可經oppo 205 的hdmi in 出到dolby vision,但經901就不可以,所以才判斷是901設定問題!

littlestrong 發表於 2021-10-16 13:20

szehoward 發表於 2021-10-16 12:54
感謝師兄回覆,因我試過shield tv可經oppo 205 的hdmi in 出到dolby vision,但經901就不可以,所以才判斷 ...

我用701 要set HDMI enhanced 先出到DV

1.WhilepressingDIMMERon the main unit, pressAUTO/DIRECTto display the current setting on the display. While this is being displayed, while pressing DIMMERon the main unit, repeatedly pressAUTO/DIRECTto switch the setting.

alleelarry 發表於 2021-10-16 13:34

感謝師兄回覆,因我試過shield tv可經oppo 205 的hdmi in 出到dolby vision,但經901就不可以,所以才判斷 ...

XBox One S 之前都係表面上問題,就係 Sony TV 加 901 就古古怪怪,正常地屋企唔會有第二套器材組合再試,還好苦等了一段時間,只能說各大廠牌無溝通係事實!

szehoward 發表於 2021-10-16 13:34

littlestrong 發表於 2021-10-16 13:20
我用701 要set HDMI enhanced 先出到DV

1.WhilepressingDIMMERon the main unit, pressAUTO/D ...

感謝回覆,回家即刻試下{:6_128:}

MDLP 發表於 2021-10-16 14:06

唔好用M+S
有機會投影機唔support DV
導致兩部機都出唔到DV

szehoward 發表於 2021-10-16 16:53

MDLP 發表於 2021-10-16 14:06
唔好用M+S
有機會投影機唔support DV
導致兩部機都出唔到DV

多謝回覆;我睇返firmware notice 話要set main+sub , 然後main hdmi out先出到dv!
返到屋企再試!

szehoward 發表於 2021-10-16 21:53

Set 4k hdmi 做 enhanced 都唔得...
{:1_331:}

rach 發表於 2021-10-17 06:24

szehoward 發表於 2021-10-16 21:53
Set 4k hdmi 做 enhanced 都唔得...

我剛轉用704都有類似問題, 今日睇完menu原來要將1080〉4K set AUTO才可😉
頁: [1] 2
查看完整版本: Pioneer lx901 dolby vision 設定

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。