to125 發表於 2021-9-9 22:07

Panasonic TH-55JX900H or TH-55JZ1000H

一部LED,另一部OLED,兩部最新款,我Netflix,睇碟,打機都有,如果唔好計價錢大家會揀邊部
個人諗法係偏向LED,因為都都叫LED頂級,而1000H係OLED入門,但我只能夠放55吋,可否俾D意見,謝謝

vincent369 發表於 2021-9-10 00:12

JX900H,JZ1000 & JZ2000 都用左同款
HCX PRO AI 影像晶片,差別僅在屏幕用料唔同及音效。
按Panasonic 習慣,JX900會好有OLED感覺。
當然如金錢不是考慮因素,OLED當然是首選。

JP1 發表於 2021-9-10 02:58

唔怕燒印就買jz1000h。如果怕燒印就買jx900h。另外,五年保養唔包燒印的。

p76marco 發表於 2021-9-10 06:31

plasma成日話燒印,成日話唔夠光,我都燒左十年都未有印,又唔覺唔夠光。所以都係睇個人用法,唔係用黎當電腦mon、唔係放櫥窗長播bloomberg,我唔覺得有大問題。我都換左oled開心使用中

p76marco 發表於 2021-9-10 06:53

。如果睇電視為主,最好試下轉台反應有無大分別

粗人敵卡 發表於 2021-9-10 11:04

俾我就揀JX900H
因為要就屋企人睇電視習慣
利申︰用緊上年Panasonic LCD旗艦49" HX900H

benny888 發表於 2021-9-10 13:39

jz1000 /2000 not using 2021 evo panel , so noway , 一係hz1000 一係90j

vincent369 發表於 2021-9-11 20:38

呢部歐版等於港版55JX900H 但外框唔一樣。
HCX pro AI processor
HDR pro panel
Local dimming pro intelligent
https://youtu.be/AeDFKFXUUyE

to125 發表於 2021-9-17 13:37

p76marco 發表於 2021-9-10 06:31
plasma成日話燒印,成日話唔夠光,我都燒左十年都未有印,又唔覺唔夠光。所以都係睇個人用法,唔係用黎當電 ...

師兄請問換左邊款OLED

daniellaulhma@G 發表於 2021-9-17 13:46

TH-55JX900H 我見歐版官方話支援 g-sync ,
不知道港版是否支援 >.<
https://support-pt.panasonic.eu/app/answers/detail/a_id/7808/~/consigo-utilizar-nvidia%C2%AE-g-sync%C2%AE-na-minha-tv-panasonic%3F
頁: [1] 2
查看完整版本: Panasonic TH-55JX900H or TH-55JZ1000H

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。