lukalok 發表於 2010-3-21 02:21

FM2, 105mm, F2.5, Kodak 400 Neg. Film – part 2

ricoy288 發表於 2010-3-21 02:43

靚女呀.....{:6_122:}
影得好好呀.
師兄D相其實唔使resize得甘細,大D會清楚D.

timlee672 發表於 2010-3-21 02:46

菲林既微粒係靚D喎{:6_193:}

Big_McIn 發表於 2010-3-21 11:05

lukalok 發表於 2010-3-21 02:21 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

好嘢,相片好有analog感,可比美HiFi界裏的膽機,小女孩既活潑、又可愛,是我們社會未來的主人翁啊!

aidan 發表於 2010-3-21 20:58

菲林影出來的味道真係好喜歡...等自己技術再好D都想買一部{:6_139:}

小瑟 發表於 2010-3-21 22:16

菲林感覺真係好唔同喎~~~~

導演 發表於 2010-3-21 22:27

Shing Mun 水塘 wor..:p

cthong 發表於 2010-3-21 22:29

令我諗起自已小時侯嘅菲林相{:6_193:}

lukalok 發表於 2010-3-21 22:52

菲林嘅感覺其實有取決於一樣嘢 – 微粒;其實亦係ISO度數有好大關係。
以前大家最普遍就係買ISO100/ISO200嘅菲林,影出嚟嘅細緻度係3R/4R相紙最好。
我早期試用ISO64菲林,顏色嘅豐富、畫面嘅細緻係3R/4R相紙簡直超乎想象,素質超好。
但有一個我本人覺得係ISO64菲林嘅缺點,就係一影人就出事,太細緻同detail原來係冇咗生氣同生命感,好fine係製造咗好膠,好奇怪。
所以自從嗰次之後我只用ISO400嘅菲林影相,我覺得微粒係有生命力,係相裏面令人感覺相片內嘅人、事、物有活着嘅感覺。
家陣DC/DSLR大家追求係平滑、細緻,同菲林係有好唔同嘅感覺。

lukalok 發表於 2010-3-21 22:54

Shing Mun 水塘 wor..:p
導演 發表於 21-3-2010 22:27 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

超勁,咁都認得出!
服!
頁: [1] 2
查看完整版本: FM2, 105mm, F2.5, Kodak 400 Neg. Film – part 2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。