oyama 發表於 2021-7-31 09:56

想預整位置未來掛投影幕

想預整位置未來掛投影幕

收2手樓. 上手有窗台有隻大窗可以夠垂下 70至80寸的投影幕. 上手有用窗簾, 頂部有掛窗簾用的路軌

我不會現時買投影幕, 但因為屋內其他部份有裝修, 有裝修師傅可以現在幫我鑽野.

我想問, 係咪應該現時, 即使我未有投影幕, 都應該叫師傅在 掛窗簾用的路軌 鑽定幾個洞, 用來日後我買投影幕時, 可以自己用投影幕的幾個螺絲, 向上扭緊, 就可以足夠把投影幕的頂部固定在窗簾路軌?

定還是有其他野我應該現階段就叫裝修師傅做定, 方便日後我自己把投影幕掛上?

Mingmingday 發表於 2021-7-31 10:07

你點知你未來買的投影幕的螺絲位置?

大mo 發表於 2021-7-31 13:02

到時買幕先搞,好多變數

Kowloonman 發表於 2021-8-1 08:00

投影幕最好用爆炸螺絲,膠塞要好長好長.

avsuperman 發表於 2021-8-1 14:40

咁樣掛幕,到時條條fing

Kowloonman 發表於 2021-8-1 15:30

照計拉定咗都係會滑翻去中間既,不過我都係鐘意收實多啲.

longfan 發表於 2021-8-3 17:09

我用狗臂架放幕上去前後移動教位!個勾差幾Cm都玩死你㗎!!

longfan 發表於 2021-8-3 17:35

放上面可移位!

oyama 發表於 2021-8-4 19:57

longfan 發表於 2021-8-3 17:35
放上面可移位!

師兄介唔介意多幾個角度影來睇下?

oyama 發表於 2021-8-4 20:04

好多師兄意見都係, 投70寸咁細, 不如用電視.

本來正常CASE係. 但我呢個CASE, 投影幕係"朝行晚拆"類型. 我係在一間房仔來用. 投影幕掛係窗簾位. 平時不用投影機時, 會捲上投影幕.不會遮住窗外風景.

用投影機時才會放下投影幕, 而當放下幕時, 會把窗全部遮住, 即係全房無外來光.

我預買70寸幕都只係"預到最大', 房仔觀看距離短, 實際可能只投60寸或者50寸左右, 否則我睇70寸時會 "頭ON ON" 好似電視院坐前坐第一,二排咁, 不舒服. 但不想買50 60 寸幕而被這塊幕限制了大少.

因為係 "朝行晚拆"類型, 所以我不會考慮電視機. 電視機會長期遮住窗外風景及房的唯一外光源,我不想. 就算用牆架, 都好難把一部50寸電視機, 完成向左或右拉開. 而且常常把部電視機拉來拉去, 我都覺麻煩.
頁: [1] 2
查看完整版本: 想預整位置未來掛投影幕

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。