maskedtsang 發表於 2021-6-9 11:40

大地震 minime p12 聲底如何?

最近隻 SVS壞左,刨左一輪文。對大地震 minime P12 有興趣,但唔知佢音質特性如何。係好似 MK sound 比較埋身,定 svs 咁比較潛得深?個人比較鐘意潛得深果種,打心口果啲,唔係好岩我。同埋有第二個問題,佢一隻主動、一隻被動單元。如果我擺窗台,隻被動單元擺向窗口,對住玻璃。會唔會令到玻璃階震,做成格格聲或其它雜聲。謝謝各位師兄!

rach 發表於 2021-6-9 12:45

P12係行包圍下潛型, showroom有Demo可試
依家買都係DSP版, 有room correction, 只要唔係太貼牆都可以😉
我玩左半年, 最後都係將P12打横放在右前置與中置之間, 與前牆離半米左右, 目的係另聲音有最太地方走(長方形眼鏡廳), 層次感最豐富😊

茶母 發表於 2021-6-9 13:57

Earthquake 其實都幾好嘅,minime 12 以價錢計交足貨,包圍感好又係唔算粗聲,都有啲力水,唔係要打心口嘅基本上夠用,

只係小心有機會會自己行嚟行去,可能因為箱體唔夠重或者腳唔夠咬地,加防滑墊或者落套釘腳可以解決到

maskedtsang 發表於 2021-6-9 22:59

rach 發表於 2021-6-9 12:45
P12係行包圍下潛型, showroom有Demo可試
依家買都係DSP版, 有room correction, 只要唔係太貼牆都可以😉
我 ...

應該就擺正中間好既,不過個廳中間唔夠地方擺。見佢 12",但又細細隻,同我以前部 SVS差不多 size,可以放返係窗台。見有師兄話佢都唔係好襟,唔知會唔會。

maskedtsang 發表於 2021-6-9 23:02

Earthquake 其實都幾好嘅,minime 12 以價錢計交足貨,包圍感好又係唔算粗聲,都有啲力水,唔係要打心口嘅 ...

依家有舊超低音有特價,又真係幾高性價比。有包圍感,又唔打心口。咁就岩晒了。唔知耐唔耐用,見過有師兄話唔夠耐用,唔想玩一、兩年又換。

rach 發表於 2021-6-9 23:34

maskedtsang 發表於 2021-6-9 22:59
應該就擺正中間好既,不過個廳中間唔夠地方擺。見佢 12",但又細細隻,同我以前部 SVS差不多 size,可以 ...

我都唔夠位, 但為左好聲, 必須妥協
隻隻牌子都有機會壞, 好睇彩數及代理質素😉

Aria Audio 發表於 2021-6-10 13:57

Earthquake 其實都幾好嘅,minime 12 以價錢計交足貨,包圍感好又係唔算粗聲,都有啲力水,唔係要打心口嘅 ...

而家有IsoAcoustics Aperta Sub低音架加左可以避免十仔走位{:12_858:} {:12_858:} {:12_790:}
https://www.aria-audio.com/products/aperta-sub-isolation

maskedtsang 發表於 2021-6-10 21:25

audioyui 發表於 2021-6-10 13:57
而家有IsoAcoustics Aperta Sub低音架加左可以避免十仔走位   
https://w ...

好似著左釘鞋咁{:1_253:}

Aria Audio 發表於 2021-6-11 10:27

maskedtsang 發表於 2021-6-10 21:25
好似著左釘鞋咁

如果唔係地墊唔洗用釘{:12_792:} {:12_858:}

Yoshiki2008 發表於 2021-6-11 11:44

以前用P10 會走黎走去,而家轉左用P12之後暫時都穩如泰山!
頁: [1] 2
查看完整版本: 大地震 minime p12 聲底如何?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。