baxinkefu 發表於 2021-5-31 18:14

Vr可以當家庭影院嗎

最近Oculus Vr很火,想用Vr來做家庭影院,有小夥伴嘗試過嗎? 怎麼樣,說一說想法唄

baxinkefu 發表於 2021-5-31 18:15

看到Oculus Quest2   https://chinavrforum.com/threads/oculus-quest-2.1/感覺這款很不錯,有買過的嗎?

leung133 發表於 2021-6-1 12:31

應該係唔同玩法,首先現在既VR系統仲係透過兩隻眼接收唔同既信號黎製造「立體」,好易令人頭暈
加上上面個原因令解象度減少同光度減半問題
始終畫面無咁靚,個人感覺比IMAX差(睇戲)
聽歌就更加唔需要畫面~~

goldberg0083 發表於 2021-6-1 18:48

leung133 發表於 2021-6-1 12:31
應該係唔同玩法,首先現在既VR系統仲係透過兩隻眼接收唔同既信號黎製造「立體」,好易令人頭暈
加上上面個原 ...

師兄係唔係真係親身體驗過
同埋畀imax差什麼意思
可唔可以講多啲用後感

leung133 發表於 2021-6-1 21:01

goldberg0083 發表於 2021-6-1 18:48
師兄係唔係真係親身體驗過
同埋畀imax差什麼意思
可唔可以講多啲用後感

vr體驗過好多款,oculus算係最好果類了
睇vr都係期望有全畫面既包圍感,但現時既vr因為技術問題,仲係要左右眼接收不同畫面。我最盡都係頂到連續睇5~7分鐘。用imax比係我覺得imax既包圍感已經足夠

leung133 發表於 2021-6-1 21:05

用vr打機好過用黎睇戲,睇一套個半鐘既戲應該要分1個月先睇得完。。。

hei65 發表於 2021-6-1 23:00

我得閒自己一個睇時會用Oculus Quest2 做出VIDEO果Part, 聲就比返AMP去喇叭出, 之後係入邊用BIG SCREEN / VD睇戲, 感覺唔錯, 似用4-500吋+幕睇戲, 不過超過3個鐘係會有D累. 頭暈就唔見有, 可能我上左120HZ.

當成家人睇就用返projector, 不過當然冇500"+咁過引戲院感冇咁重.

(用BIG SCREEN睇係幾過引, 自己係成個戲院入邊仲可以見到其他人.)

成龍大哥 發表於 2021-6-1 23:56

用VR睇戲係好有喺戲院feel,幾過癮,不過用VR眼鏡始終會比較焗同埋有壓迫感,特別鼻哥位置,如果熱天都幾辛苦.....

hei65 發表於 2021-6-2 00:01

其實如果唔睇3D戲/打機, 只係睇正常戲係完全唔會頭暈.

baxinkefu 發表於 2021-6-2 11:39

VR技術現在確實還不太成熟,大家都比較認可,不知道什麼時候3D立體世界能夠普及啊
頁: [1] 2
查看完整版本: Vr可以當家庭影院嗎

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。