根本英俊 發表於 2021-5-31 15:14

其實要一套喇叭睇戲同聽歌, 會唔會揀D取向冇咁大概喇叭好D?
剛玩冇耐真係好難自己調.

搵舖頭試聽左8500加B&W先, 用睇戲睇下接唔接受到囉.
我自己就覺得唔加AMP唔多夠力水.

B&W同Procella方向咁唔同, 不如再同其他牌子聽歌同睇戲比較下啦.
我自己會建議試聽下DALI嗰D咁, 易入口D

rbaggio74 發表於 2021-5-31 15:59

krisho6666 發表於 2021-5-31 15:14
其實要一套喇叭睇戲同聽歌, 會唔會揀D取向冇咁大概喇叭好D?
剛玩冇耐真係好難自己調.

嗯,深表贊同!

我會行多D聽多D了!

rbaggio74 發表於 2021-5-31 17:18

剛試完聲,行埋 Audyssey, 發覺同平時好大出入,好多喇叭都是-xDb的,為甚麼?

那裡出錯嗎?

根本英俊 發表於 2021-5-31 17:30

剛試完聲,行埋 Audyssey, 發覺同平時好大出入,好多喇叭都是-xDb的,為甚麼?

那裡出錯嗎? ...

唔會吖.
我以前行Audyssey都係咁, 唔覺有咩問題.
通常Audyssey自動完之後, 自己按口味再微調下.
好多人會加重D個低音咁

MDLP 發表於 2021-6-1 01:06

那裡出錯嗎? ...

統一全部+5dB

Big_McIn 發表於 2021-6-1 06:57

rbaggio74 發表於 2021-5-31 14:19
剛剛睇完教學片,膽粗粗自掣幾條土豹條,8500 前置行 Bi-amp。

師兄們先發表意見,認為小弟的雜牌喇叭在睇 ...

醒!用金銀潤試Bi amp玩,啱口味才買正兩對喇叭線,唔啱行返7.1.4/6。

Big_McIn 發表於 2021-6-1 07:00

那裡出錯嗎? ...

Marantz and Denon Audyssey 完係咁嘅款勒,唔啱睇用音壓計在80db下set 正音壓計顯示75 db,咁佢會接近返零。
不過,做唔做都無所謂,8500有volume 制嗎。

Jazzgd1 發表於 2021-6-1 08:31

那裡出錯嗎? ...

https://youtu.be/ZLx-pNY1os4
可以參考1:10左右專家意見{:1_333:}

rbaggio74 發表於 2021-6-1 10:02

MDLP 發表於 2021-6-1 01:06
統一全部+5dB

好,我陣間試,謝謝你呀!

rbaggio74 發表於 2021-6-1 10:04

krisho6666 發表於 2021-5-31 17:30
唔會吖.
我以前行Audyssey都係咁, 唔覺有咩問題.
通常Audyssey自動完之後, 自己按口味再微調下.

哈哈,我尋晚叫埋老婆一齊玩,有時尼個高D,有時果個低D,又真係樣樣都唔同,不過真係攪到一頭煙呀!
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11
查看完整版本: B&W or Procella??? #79 update 膽粗粗行 Bi-amp???

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。